Charts.cz/Fórum/Jak mohu investovat do dluhopisů a ochránit se před inflací?

Jak mohu investovat do dluhopisů a ochránit se před inflací?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na téma investic do dluhopisů. Z poslední doby mám pocit, že inflace stále roste a já se obávám, že moje peníze ztrácí hodnotu, pokud je jen tak nechám na účtu. Přemýšlím, že bych investoval do dluhopisů, ale nejsem si úplně jistý, jak to přesně funguje a co všechno bych měl vzít v úvahu. Jaké typy dluhopisů byste doporučili pro ochranu před inflací? Mám na mysli třeba státní nebo korporátní dluhopisy, nebo je lepší zaměřit se na nějaké jiný typ? A co si myslíte o inflaci a jejím vlivu na výnosy z těchto investic? Je vůbec možné nějakým způsobem zajistit, aby moje investice do dluhopisů rostly alespoň tempem inflace? Rád bych slyšel názory ostatních a také, jaké máte zkušenosti s ochranou investic v čase vysoké inflace. Děkuji všem za vaše rady a tipy!

138 slov
1.4 minut čtení
25. 1. 2024
Milena Kotková
Milena Kotková

Investování do dluhopisů může být fajn způsob, jak ochránit své peníze před inflací, ale chce to trochu taktiky. Pokud se bojíš, že inflace ti sežere výnosy, zkus se zaměřit na tzv. inflačně chráněné dluhopisy. V USA to jsou třeba TIPS, které přímo zohledňují inflaci a vyplácejí úroky na základě upravené hodnoty.

Státní dluhopisy obecně nabízejí větší bezpečnost, ale výnosy můžou být nižší. Korporátní dluhopisy mohou mít vyšší výnosy, ale jsou spojené s větším rizikem. Můžeš také zkusit diversifikaci a pořídit si mix obojího, aby ses vyhnul velkým ztrátám.

Jinak je dobré si pohlídat i úrokové sazby. Když je inflace vysoká, centrální banky často zvyšují úrokové sazby, což může negativně ovlivnit ceny dluhopisů. Takže nezapomeň sledovat ekonomické zprávy a tržní trendy.

Pokud chceš mít šanci porazit inflaci, sleduj vždycky reálný výnos – tedy úrok minus inflace. Je to trochu složitější, ale pokud se do toho ponoříš a uděláš si průzkum, můžeš najít dobré příležitosti.

150 slov
1.5 minut čtení
23. 4. 2024
Václav Kratochvíl
Václav Kratochvíl

Investice do dluhopisů je fajn způsob, jak ochránit svoje peníze, ale je dobrý mít na paměti, že inflace může dost poškodit výnosy. Doporučil bych se podívat na státní dluhopisy, protože ty jsou považovaný za bezpečnější. Nicméně, pokud chceš být víc chráněný před inflací, mohl bys zvážit i inflačně chráněný dluhopisy, jako jsou TIPS v USA nebo podobné produkty u nás. Tyhle dluhopisy zvyšují svou hodnotu s inflací, takže tvoje investice by měla růst tempem inflace. Korporátní dluhopisy jsou taky možnost, ale je tam větší riziko bankrotu firmy. Vždycky je dobrý diversifikovat a nezapomínat na to, že čím vyšší výnos, tím vyšší riziko. Pokud máš dlouhodobější horizont, můžeš si dovolit i víc riskovat. Ale pokud se bojíš inflace, drž se těch inflačně chráněných. Jo a nezapomeň sledovat úrokové sazby – ty ovlivňují ceny dluhopisů hodně.

134 slov
1.3 minut čtení
30. 1. 2024
Nikola Šťastná
Nikola Šťastná