Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní rizika spojená s investováním do dluhopisů?

Jaké jsou hlavní rizika spojená s investováním do dluhopisů?

Zajímalo by mě, jaká jsou vlastně hlavní rizika spojená s investováním do dluhopisů. Slyšel jsem, že je to relativně bezpečná forma investice, ale přesto se mi zdá, že tam mohou být nějaké skryté nástrahy. Co když se stane, že emitent dluhopisu zbankrotuje? Jak to vlastně funguje? A co úrokové sazby, slyšel jsem, že když úrokové sazby vzrostou, cena dluhopisů klesne. Může to být důvod pro ztrátu? A co inflace? Jak moc ovlivňuje výnosy z dluhopisů? Myslím, že je důležité si uvědomit i možnost defaultu nebo selhání splácení ze strany emitenta. Jak se dá tomu předejít nebo jakým způsobem se to dá vyhodnotit před investicí? Rád bych znal názory a zkušenosti ostatních, protože nechci skončit s investicí, která mě může zklamat. Ještě jsem slyšel něco o likviditě, jak moc je důležitá při investování do těchto cenných papírů? Mám pocit, že čím víc se o tom dozvídám, tím víc otázek mi vzniká. Jaké máte zkušenosti vy? Co považujete za největší riziko při investování do dluhopisů?

163 slov
1.6 minut čtení
28. 7. 2024
Richard Tvrdík
Richard Tvrdík

Investice do dluhopisů se zdají jako bezpečná volba, ale jak říkáš, je tam spousta rizik. Hlavní problém je kreditní riziko, což znamená, že emitent může zkrachovat a ty o své peníze přijdeš. Je dobrý si před investicí zjistit, jaký má emitent rating a jestli je stabilní. Pak je tu úrokové riziko – jakmile úrokové sazby vzrostou, cena dluhopisů klesá. Takže i když máš dluhopis s fixním úrokem, pokud se zvýší sazby, jeho hodnota na trhu spadne a můžeš ztratit, když ho budeš chtít prodat.

Inflace taky hraje roli, protože pokud inflace překročí úrokový výnos tvého dluhopisu, vlastně ztrácíš kupní sílu. Likvidita je další aspekt – některé dluhopisy se hůř prodávají než jiné, takže pokud potřebuješ rychle peníze, může být problém. Myslím, že je dobrý mít diverzifikované portfolio a nevsázet všechno na jeden typ investice. Osobně se snažím sledovat trh a vyhodnocovat rizika tím, že se zaměřuji na kvalitní emitenty a různorodost dluhopisů.

151 slov
1.5 minut čtení
21. 6. 2024
Jaroslava Malečková
Jaroslava Malečková

Investování do dluhopisů vypadá sice jako bezpečná volba, ale má svá rizika. Hlavní je default, což znamená, že emitent nemusí splatit úroky nebo jistinu. Když firma zkrachuje, dluhopisy se často ocitnou na dně a investoři ztrácí. Pak je tu otázka úrokových sazeb; když ty vzrostou, ceny dluhopisů klesají, což může znamenat ztrátu při prodeji. Inflace je další faktor, protože pokud inflace roste, reálný výnos z dluhopisů klesá, a to nikoho potěšit nemůže. Likvidita je taky důležitá, pokud potřebuješ rychle prodat, nemusíš dostat dobrou cenu. Zkrátka, před investicí se vyplatí prozkoumat rating emitenta a celkovou ekonomickou situaci. Je dobré mít rozmanité portfolio, aby ses riziku vyhnul.

105 slov
1.1 minut čtení
3. 5. 2024
Nikola Havlíčková
Nikola Havlíčková