Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli moje ETF portfolio vydělává?

Jak zjistit, jestli moje ETF portfolio vydělává?

Přemýšlím, jak vlastně zjistit, zda mé ETF portfolio vydělává, nebo jestli se spíš potápí. Je to celkem složité, protože mám v portfoliu několik různých ETF a nevím, na co se přesně zaměřit. Narazil jsem na různé ukazatele, ale nejsem si jistý, které z nich jsou skutečně důležité. Mě zajímá, jestli bych měl sledovat pouze celkovou výkonnost portfolia, anebo třeba i jednotlivé ETF zvlášť. Taky jsem slyšel o něčem jako je benchmark – měli byste mít nějaký referenční bod pro porovnání? Jak to vůbec funguje? A co dividendy? Měly by být zahrnuty do výpočtu výnosu, nebo je mám brát jako něco odděleného? Chtěl bych získat jasný obrázek o tom, jak se mi investice vyplácí a jestli bych měl něco změnit nebo přehodnotit. Kde začít s tímto hodnocením? Existují nějaké konkrétní nástroje nebo weby, které mi mohou pomoci sledovat výkonnost mého portfolia? A co ostatní investoři? Jakým způsobem hodnotí své ETF investice? Tohle všechno mě dost zajímá, tak bych byl rád za nějaké tipy a rady od vás!

166 slov
1.7 minut čtení
31. 5. 2023
Robert Řezáč
Robert Řezáč

Jasně, zhodnocení ETF portfolia může být trochu oříšek, ale není to nic složitýho. Začni tím, že se podíváš na celkovou výkonnost portfolia, což zahrnuje nejen přírůstky z růstu ceny ETF, ale i dividendy. Jo, ty bys měl započítat, protože to může dost ovlivnit celkový výnos.

Co se týče benchmarku – to je super důležitý. Měl bys mít nějaký referenční index, třeba S&P 500 nebo MSCI World, podle čeho budeš měřit výkon svýho portfolia. Když tvé portfolio roste rychleji než ten benchmark, tak je to dobrý signál.

Sleduj taky jednotlivé ETF zvlášť. Může se stát, že jedno ETF ti táhne výkonnost dolů, a to pak můžeš zvážit prodat.

Existuje spousta nástrojů a webů, co ti s tím pomůžou – třeba Yahoo Finance nebo Morningstar, kde si můžeš sledovat výkonnost a porovnávat s benchmarky.

Mnoho investorů dělá to samé – sledují celkovou výkonnost, analyzují jednotlivé ETF a porovnávají s trhem. Takže klidně zkus začít tam a uvidíš, jak se ti to bude líbit.

160 slov
1.6 minut čtení
17. 5. 2024
Milan Vaněk
Milan Vaněk

No, tak na tohle je pár způsobů, jak zjistit, jestli ti portfolio vydělává nebo ne. Hlavně se podívej na celkovou výkonnost portfolia – to je jasný ukazatel. Měl bys to sledovat minimálně jednou za čtvrtletí, ale lepší je měsíčně. K tomu se hodí i sledování jednotlivých ETF, abys viděl, co dělá dobře a co špatně.

Benchmark je fakt důležitej, takže si vyber nějaký index, třeba S&P 500, podle toho můžeš porovnat výkon svých ETF. To ti ukáže, jestli jsi na tom lépe nebo hůře než trh.

A nezapomeň na dividendy! Ty bys měl zahrnout do celkového výnosu, protože to jsou tvoje peníze, co dostáváš zpět. Takže je to součást tvého zhodnocení.

Existuje spousta nástrojů a webů na sledování portfolia – třeba Yahoo Finance nebo Morningstar. Ty ti pomůžou mít přehled o výkonnosti a všech potřebných údajích.

Co se týče ostatních investorů, většinou taky hodnotí podle návratnosti a výkonu vůči benchmarku. Takže není to nic složitýho, ale chce to pravidelně kontrolovat a případně upravit strategii. Držím palce!

162 slov
1.6 minut čtení
30. 3. 2024
Daniela Světlíková
Daniela Světlíková