Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do ETF, když jsem v tom nový?

Jak začít investovat do ETF, když jsem v tom nový?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jak vlastně začít investovat do ETF, protože jsem v tom úplně nový a nevím, kde začít. V poslední době jsem dost slyšel o výhodách ETF a to mě celkem láká, ale zároveň mám spoustu otázek. Jaký je vůbec ten první krok? Měl bych si nejdříve nastudovat nějaké základy o investování nebo přímo skočit do platformy a něco začít nakupovat? A co vlastně ETF je? Jak se liší od tradičních akcií? Zajímalo by mě také, jestli je lepší investovat do konkrétních sektorů nebo do široce diverzifikovaných fondů. Jak si vybrat správné ETF pro mé potřeby? Vím, že existují různé typy ETF jako například ty zaměřené na dividendy nebo na růst a já bych rád zjistil, co by pro mě bylo nejvhodnější. Co bych měl vědět o poplatcích spojených s investováním do ETF? Opravdu se vyplatí porovnávat náklady různých fondů? Také by mě zajímal názor na to, zda je lepší investování pravidelně menších částek nebo jednorázově větší sumy. A co daně – jsou nějaké speciální daňové povinnosti, na které bych si měl dát pozor? Omlouvám se za tolik otázek, ale chci se ujistit, že dělám správná rozhodnutí. Děkuji všem za rady a tipy!

197 slov
2 minut čtení
22. 5. 2024
Bedřich Rozsypal
Bedřich Rozsypal

Tak hele, začít s ETF fakt není tak složitý. První krok by měl být se trochu vzdělat, něco si přečíst o tom, co ETF vlastně je – to je fond, co sleduje nějaký index a dá ti tak možnost investovat do víc věcí najednou, což je fajn, protože to snižuje riziko. Na rozdíl od obyčejných akcií tyhle fondy obvykle mají nižší poplatky a jsou víc diverzifikované.

Když už budeš mít základní přehled, najdi si nějakou brokerskou platformu, kde můžeš ETF nakupovat. Většina z nich má jednoduché rozhraní, takže i když jsi začátečník, neměl bys mít problém. Co se týče výběru ETF, záleží na tvých cílech – jestli chceš investovat do růstových akcií nebo preferuješ dividendy. Většinou je lepší jít do široce diverzifikovaných fondů na začátek.

S poplatky si dej pozor. Malé rozdíly v nákladech můžou znamenat hodně v dlouhodobém horizontu. Určitě porovnávej různé fondy. Ohledně investování – pravidelné menší částky (třeba měsíčně) jsou dobrý způsob, jak rozložit riziko a vyhnout se chybám způsobeným timingem trhu.

Ohledně daní – to závisí na tvém bydlišti, ale většinou platíš daně na kapitálové výnosy. Takže pokud prodáš ETF se ziskem, budeš muset něco odvést státu. Když tak se poraď s někým, kdo tomu rozumí.

Na závěr – hlavně si dej pozor na svoje investiční cíle a plánuj dlouhodobě. Hodně štěstí!

213 slov
2.1 minut čtení
11. 10. 2023
Josef Kovařík
Josef Kovařík

Investování do ETF je fajn způsob, jak začít s investováním bez velkých znalostí. První krok by měl být určitě nastudování základů – zjisti, co ETF vlastně je, jak funguje a jak se liší od akcií. ETF jsou v podstatě fondy, které sledují nějaký index nebo sektor a můžeš je obchodovat jako akcie.

Doporučuji otevřít si účet u brokerské společnosti, která ti umožní obchodovat s ETF. Při výběru ETF si dej pozor na poplatky, ty mohou dost ovlivnit tvou návratnost. Nižší náklady jsou lepší, ale nezapomeň se podívat na výkon fondu a jeho strategii.

Pokud jde o diverzifikaci, široce zaměřená ETF jsou obvykle bezpečnější na začátek, ale sektory mají svůj potenciál pro vyšší výnosy – to chceš zvážit podle toho, co hledáš. Pravidelný investiční plán (např. měsíčně) může být lepší než jednorázová velká investice, protože to zmírňuje dopady volatility trhu.

A k daním – ano, pozor na to. Zjisti si, jaké máš povinnosti ve své zemi, zisky z ETF mohou podléhat daním. Celkově je dobré se informovat a mít plán, ale neboj se začít – učíš se nejlíp praxí.

177 slov
1.8 minut čtení
2. 2. 2025
Bohuslav Jedlička
Bohuslav Jedlička