Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, která NFT jsou hodnotná?

Jak zjistit, která NFT jsou hodnotná?

V poslední době se hodně mluví o NFT a o tom, jak mohou být skvělou investicí. Ale co vlastně určuje, která NFT má vysokou hodnotu a která ne? Je to jenom o umělcích, kteří je vytvořili, nebo hraje roli i poptávka na trhu? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při posuzování hodnoty konkrétního tokenu? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní metriky nebo nástroje, které by mi mohly pomoci zhodnotit potenciální ziskovost NFT. Mám se dívat na historii prodeje, nebo spíše na sociální média a trendy? A co třeba rarity jednotlivých NFT, mají nějaký vliv na jejich cenu? Také bych rád věděl, jestli je lepší investovat do známějších projektů nebo se zaměřit na nové a neprozkoumané umělce. Jak se vlastně dozvídáte o tom, které NFT jsou v současnosti nejžádanější a kde je nejlepší místo pro sledování těchto informací? Je tu někdo, kdo má zkušenosti a mohl by sdílet své tipy nebo rady pro začátečníka jako jsem já?

158 slov
1.6 minut čtení
14. 1. 2025
Jindřich Němec
Jindřich Němec

Hodnota NFT fakt záleží na spoustě věcí. Když se na to podíváš, tak hlavními faktory jsou umělec, poptávka, rarity a historie prodeje. U známějších umělců je větší šance, že jejich NFT budou mít stabilní hodnotu. Ale zároveň jsou tu ty nové talenty, co můžou explosivně vzrůst v ceně. Sleduj trhy jako OpenSea nebo Rarible, tam se dozvíš, co se prodává a co frčí.

Sociální sítě jsou taky důležitý, tam se často potkávají novinky a trendy. Rarity hraje fakt velkou roli – čím vzácnější je NFT, tím víc může být ceněné. Zkus se podívat na statistiky prodejů a celkový objem – to ti dá představu o tom, co je v kurzu.

Dobrý tip je sledovat komunity kolem NFT projektů – Discord a Twitter jsou super místa, kde zjistíš, co lidi zajímá a jaké novinky se chystají. A nakonec, buď opatrný s investicemi do úplně nových projektů – můžeš narazit na super příležitosti, ale taky na flop. Takže dělej důkladný průzkum a neváhej se ptát ve fórech a komunitách, tam ti rádi poradí.

170 slov
1.7 minut čtení
3. 2. 2025
Štěpán Martínek
Štěpán Martínek

Určitě, určit hodnotu NFT není jednoduchý úkol. Hlavní faktory jsou asi reputace umělce, poptávka na trhu a rarity samotného tokenu. Když umělec získá uznání, jeho díla mají tendenci růst na hodnotě. Takže sledovat, kdo je za projektem, je důležité. Poptávku můžeš zjistit podle historie prodeje – jestli se podobné NFT prodávaly za slušné ceny, je to dobré znamení.

Sociální média taky hrajou roli - co se o něčem říká na Twitteru nebo Discordu, to může ovlivnit trendy. Rarity je pak další věc – čím méně kusů, tím často cennější.

Jestli investovat do známějších projektů nebo nováčků? Záleží na riziku, co jsi ochotný podstoupit. Noví umělci můžou překvapit, ale známé projekty většinou mají stabilnější hodnotu.

Sledování trendů můžeš dělat přes různé platformy jako OpenSea nebo Rarity.tools a různý Discord servery, co se zabývají NFT komunitou. Myslím, že je dobrý mít otevřenou mysl a sledovat víc faktorů pohromadě.

145 slov
1.5 minut čtení
8. 2. 2025
Milada Koutná
Milada Koutná