Charts.cz/Fórum/Jak investovat do NFT, když nemám zkušenosti?

Jak investovat do NFT, když nemám zkušenosti?

V poslední době se hodně mluví o NFT a já mám pocit, že jsem z toho trochu ztracený. Tohle je pro mě úplně nový svět a nevím, jak na to. Rád bych věděl, jak vlastně začít investovat do NFT, když nemám žádné zkušenosti. Je to vůbec možné pro někoho jako jsem já, kdo se v tom moc nevyzná? Jaké jsou první kroky, které bych měl udělat? Mám si pořídit nějakou kryptoměnu jako Ethereum nejdřív, nebo je lepší rovnou hledat konkrétní NFT, do kterých bych mohl investovat? Jak zjistím, která NFT mají potenciál a nejsou to jenom vyhozené peníze? A co platformy, kde se NFT prodávají – na co si mám dát pozor? Vím, že existují různé tržiště, ale jak si vybrat to správné? Taky mě zajímá, jestli je třeba mít nějaké technické znalosti nebo stačí jenom mít účet a pár peněz. Jak můžu ochránit svou investici? Mám se bát podvodů a jak poznám, že je něco legit? Chtěl bych investovat do NFT jako hobby, ale zároveň bych nechtěl přijít o peníze. Jak moc riskantní to vlastně je? Je tu někdo, kdo by mi mohl poradit s těmito otázkami? Každý říká, že NFT jsou budoucnost umění a investic, ale já mám strach se do toho pustit bez nějakého vedení.

208 slov
2.1 minut čtení
17. 4. 2024
Veronika Holušová
Veronika Holušová

Investice do NFT může vypadat složitě, ale zvládneš to. Začít můžeš tím, že si pořídíš kryptoměnu, ideálně Ethereum, protože většina NFT je na jeho síti. Založ si peněženku, jako je MetaMask, a převeď tam nějaké ETH. Pak se podívej na trhy jako OpenSea nebo Rarible. Tam najdeš různé NFT, ale buď opatrný – zkontroluj autentičnost děl a autora. Hledej projekty s komunitou a dobrou reputací, to pomůže vyhnout se podvodům. Na začátku investuj jen částku, kterou jsi ochotný ztratit, proto je dobré mít rozpočet. Technické znalosti nejsou nutné, ale čím víc se vzděláváš o trhu a umění, tím lépe. A pamatuj – i když říkají, že je to budoucnost, vždycky je to riskantní a můžeš přijít o peníze. Takže buď opatrný a neinvestuj do něčeho, co úplně nechápeš.

128 slov
1.3 minut čtení
15. 10. 2024
Petra Malá
Petra Malá

Investování do NFT může znít složitě, ale není to až tak těžké. Začal bych tím, že si pořídit nějakou kryptoměnu, jako je Ethereum, protože většina NFT se prodává právě na této síti. Můžeš si založit účet na nějaké burze, třeba Coinbase nebo Binance, a nakoupit tam ETH. Pak doporučuji otevřít si peněženku, což je důležité pro uchovávání NFT a kryptoměn. MetaMask je docela populární volba.

Když máš ETH a peněženku, můžeš se podívat na NFT tržiště jako OpenSea nebo Rarible. Na těchto platformách najdeš spoustu různých projektů a umělců. Je dobré si udělat trochu průzkum ohledně toho, co je populární a co má potenciál. Sleduj různé trendy, komunitní fóra a sociální sítě jako Twitter nebo Discord, kde se o NFT hodně diskutuje.

Při výběru NFT buď opatrný a snaž se investovat do něčeho, co tě osobně oslovuje nebo má nějakou hodnotu. Podívej se na historii prodeje daného NFT – jestli už měl nějaké předchozí majitele a za kolik se prodával.

Co se týče ochrany investic, snaž se vyhnout projektům, které vypadají podezřele nebo slibují rychlé zisky. Pokud něco vypadá příliš dobře, aby to byla pravda, pravděpodobně to tak je.

Riziko tam samozřejmě je, stejně jako u jakékoliv investice. Buď opatrný a investuj jen tolik, kolik jsi ochoten ztratit. Je to hodně o tom učit se od ostatních a být v obraze. Pokud budeš mít trpělivost a trochu štěstí, můžeš najít zajímavé kousky do své sbírky.

231 slov
2.3 minut čtení
30. 11. 2024
Vladimíra Macková
Vladimíra Macková