Co všechno mám zvážit, když kupuji dluhopisy?
Když se rozhodnu investovat do dluhopisů, co všechno bych měl mít na paměti? Je nějaký specifický typ dluhopisů, který je lepší než ostatní, nebo je to spíše o tom, jaké mám investiční cíle? Jak moc se liší státní dluhopisy od firemních a na co bych se měl zaměřit při hodnocení jejich rizikovosti? Co třeba výnosy, jak je mohu správně vyhodnotit v kontextu aktuální ekonomické situace? A co je to vlastně ta kreditní ratingová agentura a jak moc by mělo její hodnocení zajímat? Hraje roli i doba splatnosti dluhopisu, nebo je důležitější jeho úroková sazba? Jak se vlastně určuje cena dluhopisu a co ji ovlivňuje? Měl bych si dávat pozor na inflaci a jaké má následky na mé investice do dluhopisů? A co sekundární trh, má smysl tam kupovat nebo prodávat, nebo raději držet do splatnosti? Jaké jsou poplatky spojené s koupí a prodejem dluhopisů a jak moc mi mohou zmenšit výnos? Mohu nějak ochránit své investice před rizikem defaultu emitenta? Jaké jsou nejlepší strategie pro diversifikaci portfolia s ohledem na dluhopisy? Tyhle otázky mi pořád běží hlavou a bylo by fajn mít jasnější obrázek o tom, co všechno zvážit při nákupu dluhopisů.