Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli preferuji bezpečnost nebo růst v investicích?

Jak zjistit, jestli preferuji bezpečnost nebo růst v investicích?

Chtěl bych se zeptat, jak vlastně zjistit, jestli mám radši investice s bezpečnějšími výnosy nebo jestli mě láká víc riskantní cesta s potenciálně vyššími zisky. Je to vůbec možné nějak jednoduše vyhodnotit nebo si udělat nějaký test? Mám trochu zmatek v tom, co mi vlastně vyhovuje víc – zda je pro mě důležitější stabilita a ochrana mého kapitálu, nebo touha po rychlém růstu a větších výnosech. Slyšel jsem, že lidé mají různá kritéria a přístupy k investování, ale já nevím, jaké to má pro mě konkrétně důsledky. Jak to vlastně funguje? Mělo by to záviset na mých životních cílech, nebo na rizikovém profilu? A co když se moji preference časem změní? Jak si tedy mohu určit, jaký typ investic je pro mě ten pravý? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké konkrétní metody nebo nástroje, které mi mohou pomoci rozklíčovat moje sklony mezi bezpečným přístupem a agresivním růstem. Je dobré se o to zajímat hned na začátku mé investiční cesty? Co byste doporučili jako první krok k tomu, abych se lépe poznal jako investor? Také mě zajímá, jestli někdo z vás prošel podobným dilematem a jak to vyřešil. Jak jste se rozhodovali mezi těmito dvěma přístupy a co vám nakonec pomohlo udělat jasné rozhodnutí?

204 slov
2 minut čtení
28. 2. 2023
Jana Malečková
Jana Malečková

Jasné rozlišení mezi bezpečností a růstem v investicích je fakt důležité. Prvním krokem může být zamyslet se nad tím, co vlastně chceš od svých investic. Pokud ti jde hlavně o ochranu kapitálu a klid v duši, pak se asi budeš víc přiklánět k konzervativnějším možnostem, jako jsou dluhopisy nebo nemovitosti. Naopak, pokud tě láká možnost velkých výnosů a jsi ochotný podstoupit riziko, akcie nebo alternativní investice by mohly být tvoje volba.

Existují různé online testy a kvízy na určení rizikového profilu – to ti může dost pomoct. Taky si zkus stanovit svoje životní cíle – plánuješ něco velkého za pár let? Pak bys měl víc myslet na stabilitu. Když se ti preference změní, můžeš to kdykoliv přehodnotit.

Osobně jsem šel přesně tímto procesem. Zjistil jsem, že mě víc láká růst, ale s tím přišla i frustrace, když trhy klesly. Takže teď mám mix – něco bezpečného a něco riskantnějšího. Dobré je mít diverzifikaci, aby ses nemusel bát každého propadu. Vydrž a sleduj svůj pokrok, po nějaké době si budeš jistější, co ti vyhovuje.

171 slov
1.7 minut čtení
26. 6. 2022
Antonín Brychta
Antonín Brychta

Hodně lidí si tímhle dilematem prochází, je to normální. Nejlepší je začít tím, že si ujasníš svoje cíle a jak dlouho plánuješ investovat. Zkus si třeba napsat, co chceš dosáhnout – důchod, bydlení, nebo jenom zhodnocení peněz. Pak se zamysli nad tím, jak moc bys byl ochoten riskovat. Je dobré udělat si nějaký test rizikového profilu online, většina bank nebo investičních platforem to má. Ale stejně důležitý je tvůj pocit – jak se cítíš při myšlence na ztrátu peněz? Pamatuj, že tvoje preference se můžou časem měnit, takže je fajn občas to přehodnotit. Když budeš mít jasno v tom, co chceš a jaký jsi typ investora, tak se ti to rozhodování usnadní. Pokud tě lákají akcie nebo krypta, můžeš začít s menšími částkami a postupně zjistit, jestli ti to vyhovuje. Takže klidně zkoumej, testuj a uvidíš.

136 slov
1.4 minut čtení
18. 9. 2024
Ludmila Svobodová
Ludmila Svobodová