Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší ETF pro začátečníky?

Jaké jsou nejlepší ETF pro začátečníky?

Slyšel jsem hodně o ETF, ale nejsem si úplně jistý, co to vlastně je a jak to funguje. Když se na to dívám, tak mi to přijde jako skvělá možnost investování, zvlášť pro začátečníky, protože se prý jedná o diversifikované investice. Ale jaké ETF byste doporučili pro někoho, kdo teprve začíná? Je důležité sledovat nějaké konkrétní sektory nebo oblasti? Taky mě zajímá, jestli jsou nějaké poplatky spojené s obchodováním s ETF, nebo jestli je lepší držet je dlouhodobě. Četl jsem, že některé ETF mohou být zaměřené na dividendy, což zní lákavě pro pasivní příjem. Jak moc se liší výnosy různých ETF a co byste doporučili pro někoho, kdo se chce učit a chce mít přehled o trhu? Můžete mi prosím vysvětlit, jak najít ta správná ETF a co dalšího bych měl vědět před tím, než investuju? Děkuji za jakékoli tipy a rady!

142 slov
1.4 minut čtení
9. 12. 2023
David Pražák
David Pražák

ETF, nebo Exchange Traded Funds, jsou fajn způsob, jak začít investovat. V podstatě jde o fondy, které sledují nějaký index, takže ti umožňují mít diverzifikaci bez nutnosti kupovat jednotlivé akcie. Pro začátečníky bych doporučil něco jako S&P 500 ETF, třeba SPY nebo IVV. Je to super, protože se to netočí jen kolem jednoho sektoru, ale pokrývá široké spektrum amerických firem.

Další dobrá volba může být MSCI World ETF nebo nějaké zaměřené na rozvíjející se trhy, pokud chceš trochu riskovat s vyššími výnosy.

Poplatky jsou důležité sledovat, většina ETF má nízké náklady na správu, ale u některých brokerů může být i poplatek za obchodování. Pokud plánuješ držet ETF dlouho, ideálně se zaměř na ty s nízkým poměrem výdajů.

Dividendy jsou taky skvělá věc, pokud hledáš pasivní příjem. Existují ETF zaměřená na dividendy, což může být výhodné. Výnosy se hodně liší podle toho, jaký typ ETF si vybereš; technologie mívají větší potenciál než třeba utility.

Když vybíráš ETF, koukni na historický výkon a co to ETF vlastně obsahuje. Přečti si pár článků a dej si pozor na trendy v ekonomice. Učení je proces a čím víc se budeš zajímat, tím lépe pak budeš investovat.

188 slov
1.9 minut čtení
29. 6. 2024
Dominik Jirka
Dominik Jirka

Takže ETF jsou vlastně jako fondy, co obchoduješ na burze, takže můžeš investovat do různých akcií nebo dluhopisů najednou. Pro začátečníky bych doporučil třeba S&P 500 ETF, to je super diversifikované a sleduje výkon největších firem v USA. Potom jsou tu i ETF zaměřené na dividendy, což je fajn pro pasivní příjem – něco jako Vanguard Dividend Appreciation ETF.

S poplatky to je různé, většinou mají nižší poplatky než klasické podílové fondy, ale stejně záleží na brokerovi, jaké si vybereš. Většina lidí doporučuje držet ETF dlouhodobě, ideálně aspoň pár let, protože trhy kolísají a tak se ti investice lépe vyplatí.

Sledování sektorů záleží na tvém zájmu, ale může být dobré mít přehled o technologiích nebo zdravotnictví, kde jsou často dobré příležitosti. Rozdíly ve výnosech mezi ETF můžou být velké, takže se určitě podívej na historické výkony a náklady. Dobře bys měl mít přehled a třeba sledovat i nějaké investiční blogy nebo kanály na YouTube, kde se dozvíš víc. Hlavně si dej pozor na to, co kupuješ a investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit.

174 slov
1.7 minut čtení
2. 12. 2024
Vlastimil Konečný
Vlastimil Konečný