Charts.cz/Fórum/Jaké poplatky bych si měl hlídat u ETF?

Jaké poplatky bych si měl hlídat u ETF?

Když se člověk rozhodne investovat do ETF, je jasné, že to může být skvělá možnost, jak diverzifikovat své portfolio a snížit riziko. Ale co vím, tak s tím jdou ruku v ruce také různé poplatky, které by měly být součástí mého plánování. Mám na mysli nejen ty nejzákladnější poplatky, jako jsou náklady na správu fondu, ale i další skryté náklady, které by mě mohly překvapit. Zajímalo by mě, na jaké konkrétní poplatky bych se měl zaměřit při výběru ETF? Jaké jsou ty nejdůležitější faktory, které bych měl mít na paměti? Je nějaký způsob, jak tyto poplatky porovnat mezi různými ETF? A co třeba transakční náklady nebo poplatky za výběr? Jak moc se liší poplatky podle různých brokerů? Také jsem slyšel o některých fondech, které nabízejí nízké poplatky, ale přitom mají horší výkon než ty dražší. Je tedy lepší vybrat si fond s vyššími poplatky, když má lepší výnosy? Jaký je vlastně rozdíl mezi aktivně řízenými a pasivně řízenými ETF z pohledu těchto nákladů? Měl bych se bát skrytých nákladů nebo je to spíš něco, co se dá snadno ověřit? Když už investuji do ETF, jak mám zjistit, jestli je ten konkrétní fond pro mě výhodný nebo jestli mě nebude stát víc peněz na poplatcích než kolik v něm nakonec vydělám? Mám takový pocit, že pokud nebudu sledovat tyto detaily, mohu přijít o hodně peněz. Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti s poplatky u ETF?

236 slov
2.4 minut čtení
4. 6. 2023
Nikola Havlíčková
Nikola Havlíčková

Poplatky u ETF můžou být fakt zamotaný. Hlavně si dej pozor na ty náklady na správu, což je často vyjadřováno jako TER (Total Expense Ratio). Čím nižší, tím lepší, ale to není všechno. Budeš se muset dívat i na transakční poplatky, které si účtuje broker za nákup a prodej ETF. Ty se můžou dost lišit mezi různýma brokerama, takže je dobrý porovnat.

Pak jsou tu ještě skrytý náklady, jako třeba spread (rozdíl mezi cenou nákupu a prodeje), co může snížit tvoje zisky. Obecně platí, že pasivně řízený ETF mají nižší poplatky než aktivně řízený, ale zas to neznamená, že pasivní fond vždycky vydělá víc.

Samozřejmě se vyplatí sledovat i výkon fondu v dlouhodobým horizontu, protože i s vyššími poplatky můžeš mít lepší výsledky než s těmi levnějšími. Když už vybíráš ETF, koukni se na historické výnosy a zkus si spočítat, kolik bys za poplatky platil v porovnání s potenciálním výnosem.

Konečně, skrytý náklady? Ty můžeš lehce zjistit v dokumentaci fondu, takže to není tak složitý. Každopádně, když do toho jdeš, snaž se mít přehled o všech těch nákladech, protože většina lidí si vůbec neuvědomuje, jak moc to může ovlivnit jejich investice.

190 slov
1.9 minut čtení
11. 12. 2024
Adéla Tomanová
Adéla Tomanová

Když se rozhoduješ investovat do ETF, tak určitě koukej na několik typů poplatků. Začít bys měl u TER (Total Expense Ratio), což je vlastně roční nákladovost fondu. To ti říká, kolik procent z tvých investic si fond vezme na správu. Další důležité poplatky jsou transakční náklady, což jsou poplatky, které ti broker naúčtuje za nákup a prodej ETF. Tyhle poplatky se můžou dost lišit podle toho, u koho máš účet. Někde jsou třeba bez poplatku, jinde tě to může stát dost peněz.

Pak si dej pozor na skryté náklady jako například spread, což je rozdíl mezi cenou, za kterou můžeš ETF koupit a prodat. Tyhle náklady se taky sčítají a můžou zlevnit tvůj výnos. Co se týče výběru mezi aktivně řízenými a pasivně řízenými ETF, tak pasivní obvykle mívají nižší náklady, ale nemusí vždycky přinést lepší výkon. Někdy dražší fond s lepšími výnosy může v dlouhodobém horizontu vrátit víc.

Zkus porovnat různé ETF na základě těchto poplatků a taky se podívat na historickou výkonnost, to ti může dát ucelenější obrázek o tom, co je pro tebe výhodný. A jo, skrytý náklady se můžou schovat, ale většina informací je dostupná v dokumentaci k fondu nebo na stránkách brokera. Takže pokud nebudeš ignorovat tyhle detaily, tak bys měl být v pohodě.

207 slov
2.1 minut čtení
26. 12. 2024
Jana Brychtová
Jana Brychtová