Jaké poplatky bych si měl hlídat u ETF?
Když se člověk rozhodne investovat do ETF, je jasné, že to může být skvělá možnost, jak diverzifikovat své portfolio a snížit riziko. Ale co vím, tak s tím jdou ruku v ruce také různé poplatky, které by měly být součástí mého plánování. Mám na mysli nejen ty nejzákladnější poplatky, jako jsou náklady na správu fondu, ale i další skryté náklady, které by mě mohly překvapit. Zajímalo by mě, na jaké konkrétní poplatky bych se měl zaměřit při výběru ETF? Jaké jsou ty nejdůležitější faktory, které bych měl mít na paměti? Je nějaký způsob, jak tyto poplatky porovnat mezi různými ETF? A co třeba transakční náklady nebo poplatky za výběr? Jak moc se liší poplatky podle různých brokerů? Také jsem slyšel o některých fondech, které nabízejí nízké poplatky, ale přitom mají horší výkon než ty dražší. Je tedy lepší vybrat si fond s vyššími poplatky, když má lepší výnosy? Jaký je vlastně rozdíl mezi aktivně řízenými a pasivně řízenými ETF z pohledu těchto nákladů? Měl bych se bát skrytých nákladů nebo je to spíš něco, co se dá snadno ověřit? Když už investuji do ETF, jak mám zjistit, jestli je ten konkrétní fond pro mě výhodný nebo jestli mě nebude stát víc peněz na poplatcích než kolik v něm nakonec vydělám? Mám takový pocit, že pokud nebudu sledovat tyto detaily, mohu přijít o hodně peněz. Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti s poplatky u ETF?