Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší investice do obnovitelných zdrojů energie?

Jaké jsou nejlepší investice do obnovitelných zdrojů energie?

Zajímá mě, jaké možnosti investování do obnovitelných zdrojů energie jsou v současnosti považovány za nejlepší. Slyšel jsem, že solární panely a větrné elektrárny jsou velmi populární, ale co třeba bioplyn nebo geotermální energie? Jaké jsou výhody a nevýhody těchto různých typů investic? Je lepší investovat přímo do akcií firem zabývajících se těmito technologiemi, nebo se vyplatí spíše podílet se na konkrétních projektech? Mám také na mysli možnost investovat prostřednictvím fondů zaměřených na udržitelné energie. Jaké zkušenosti máte s tímto způsobem investování? Jsou nějaké konkrétní firmy nebo projekty, které byste doporučili, nebo se mám raději orientovat na širší trh? A co legislativa a dotace v této oblasti, jak ovlivňují návratnost investic? Jsem opravdu zvědavý na vaše názory a rady. Jak vidíte budoucnost investic do obnovitelných zdrojů energie a co bych měl mít na paměti před tím, než se rozhodnu investovat?

139 slov
1.4 minut čtení
4. 2. 2025
Veronika Konečná
Veronika Konečná

Obnovitelné zdroje jsou teď fakt v kurzu, že? Solární panely a větrné elektrárny jsou jasný, to je asi nejznámější. Výhoda solární energie je, že můžeš mít panely na střeše a šetřit za elektřinu přímo. Větrné elektrárny zase produkují energii i na místech, kde by to jinak nešlo. Bioplyn a geotermální energie taky nejsou k zahození, ale tam už je to složitější s investicemi. Bioplyn je super, pokud máš přístup k organickému odpadu, ale nějakej rozjezd může trvat. Geotermální energie je spíš pro specifický lokace, potřebuješ vhodný podmínky.

Co se týče investic, akcie firem v oboru obnovitelných zdrojů můžou být fajn volba. Ale zase záleží na tom, jaký firmy sleduješ. Fondy zaměřený na udržitelnost můžou rozložit riziko, což je dobrý, pokud nechceš vsadit všechno na jednu kartu. Já jsem slyšel o nějakých konkrétních firmách jako NextEra Energy nebo First Solar, ale vždycky je dobrý si udělat vlastní průzkum.

Legislativa a dotace hrají velkou roli v tomhle biznisu. Můžeš dostat fakt dobrý peníze zpátky díky vládním programům, ale to se liší podle země. Z dlouhodobýho hlediska to vypadá na solidní růst v oblasti obnovitelných zdrojů, protože lidi i firmy se snaží být víc ekologické. Drž se aktuálních trendů a určitě se podívej na místní podmínky a legislativu předtím, než se rozhodneš investovat.

208 slov
2.1 minut čtení
10. 1. 2025
Alena Adamcová
Alena Adamcová

Jo, tak investice do obnovitelných zdrojů jsou teď fakt v kurzu. Solární panely a větrné elektrárny jsou asi nejbezpečnější sázka, protože už se to osvědčilo a je to hodně podporovaný státem. Bioplyn a geotermální energie jsou taky fajn, ale tam už můžeš narazit na víc komplikací, třeba s lokalitou nebo náklady na zřízení.

Pokud přemýšlíš o investicích, tak akcie firem jako je třeba Enphase Energy nebo First Solar vypadají docela slibně. Ale můžeš se podívat i na fondy zaměřený na udržitelnost, to je taková širší sázka. Mě osobně se líbí myšlenka podílet se na konkrétních projektech, ale to chce víc času a znalostí.

Legislativa a dotace? Ty hrajou obrovskou roli, protože některé projekty bez dotací nemusí dávat smysl. Takže si zjisti, jak to vypadá ve tvé zemi nebo regionu. Budoucnost obnovitelných zdrojů vypadá nadějně, ale je dobrý být opatrnej a mít plán. Investovat do udržitelné energie je skvělý krok, ale buď připravený na možné rizika.

154 slov
1.5 minut čtení
28. 1. 2025
Alois Dvořáček
Alois Dvořáček