Charts.cz/Fórum/Jak najít dobré dividendové akcie pro investici?

Jak najít dobré dividendové akcie pro investici?

Hledám nějaké tipy, jak se zorientovat v tom, co vlastně dělá akcie vhodnými pro dividendové investice. Mám dojem, že existují určitá kritéria, podle kterých bych mohl posuzovat potenciální akcie, ale zatím jsem si tím úplně jistý. Je pravda, že bych měl sledovat výši dividendového výnosu, ale co dalšího bych měl brát v úvahu? Jaké ukazatele by mi mohly pomoci zjistit, zda je konkrétní akcie stabilní a spolehlivá? A co třeba historie vyplácení dividend – znamená to něco, pokud společnost pravidelně zvyšuje vyplácené dividendy? Nebo je lepší soustředit se na firmy s dlouhou historií a stabilním cash flow? Taktéž mě zajímá, jak moc by mělo být důležité odvětví, ve kterém společnost působí – jsou některá odvětví ve vztahu k dividendám bezpečnější než jiná? Co třeba riziko spojené s investováním do dividendových akcií v současném ekonomickém prostředí? Jak moc mě ovlivní inflace nebo změny úrokových sazeb? A nakonec, existují nějaké strategie nebo konkrétní nástroje, které by mi mohly usnadnit hledání těchto akcií? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, protože si nejsem úplně jistý, kde začít. Díky!

175 slov
1.8 minut čtení
24. 2. 2022
Dominik Jirka
Dominik Jirka

Když hledáš dobré dividendové akcie, je dobré koukat na několik klíčových věcí. Určitě zkontroluj dividendový výnos, ale je důležité se podívat i na historii vyplácení dividend. Pokud firma pravidelně zvyšuje dividendy, to je plus, ukazuje to na stabilitu a zdravé cash flow. Také si dej pozor na payout ratio – pokud vyplácí příliš vysokou část zisku jako dividendu, může to být riziko do budoucna.

Různá odvětví mají různou stabilitu. Například utility nebo spotřební zboží bývají bezpečnější než třeba tech firmy, které mohou mít dividendy nepravidelné. A nezapomeň na ekonomické faktory – inflace a úrokové sazby můžou ovlivnit hodnotu dividend. Pokud úrokové sazby rostou, může se ti investice do dividendových akcií zdát méně atraktivní.

Užitečné nástroje jsou screener akcií, které ti umožní filtrovat akcie podle různých kritérií jako dividendový výnos, historie zvyšování dividend atd. Taky sleduj články a analýzy od odborníků a různé investiční blogy, tam můžeš najít hodně inspirace a tipů. A hlavně, buď trpělivý a diverzifikuj portfólio.

156 slov
1.6 minut čtení
16. 11. 2022
Štěpán Martínek
Štěpán Martínek

Dividendy jsou super, když hledáš pasivní příjem, ale chce to fakt dávat pozor na víc než jen na výnos. Sledoval bych dividendový výnos, jasně, ale důležité je i poměr výplaty dividend – to ti ukáže, kolik zisku firma vyplácí akcionářům. Vysoký výnos může být lákavý, ale pokud je poměr výplaty nad 80 %, tak je to riziko. Dál si zjisti historii vyplácení dividend – pokud firma pravidelně zvyšuje dividendy, je to dobré znamení, že má stabilní cash flow a silnou pozici na trhu.

Odvětví hraje taky roli. Například utility nebo potravinářství bývají stabilnější než cyklické sektory jako technologie nebo automobilky. Ekonomické podmínky jako inflace nebo úrokové sazby můžou ovlivnit hodnotu dividendových akcií – když úrokáče rostou, může se ti zdát lepší investovat do dluhopisů než do akcií.

Doporučuji sledovat nějaké investiční platformy nebo screener nástroje – spousta jich má filtry na dividendové akcie a ty si tak můžeš udělat vlastní seznam. A hlavně si nezapomeň dělat vlastní průzkum a koukat na fundamenty firmy, ne jen na čísla. Věřím, že si najdeš svoje favority.

171 slov
1.7 minut čtení
5. 12. 2024
Vojtěch Adamec
Vojtěch Adamec