Charts.cz/Fórum/Co dělat, když rostou úrokové sazby a mám dluhopisy?

Co dělat, když rostou úrokové sazby a mám dluhopisy?

Nedávno jsem si začal všímat, že úrokové sazby pořád rostou a začínám mít obavy o své investice do dluhopisů. Vím, že když úrokové sazby vzrostou, ceny dluhopisů klesají, což mě dost děsí. Mám teď pár státních i korporátních dluhopisů, které jsem koupil před nějakým časem a bojím se, že pokud to půjde dál nahoru, tak se mi z investice nevrátí ani to, co jsem do nich vložil. Jaké jsou strategie pro lidi jako já? Měl bych je prodat, nebo vydržet a doufat, že se situace zlepší? Zajímalo by mě také, jaké mám možnosti přesměrovat své finance na jiná aktiva? Co třeba akcie nebo nemovitosti? Je lepší investovat do něčeho jiného v tomto čase? Jak poznat, kdy je správný čas na prodej dluhopisů? Máte někdo podobné zkušenosti nebo tipy na to, jak se s tímto problémem vyrovnat? Co děláte vy, když vidíte, že úrokové sazby stoupají a máte v portfoliu dluhopisy? Děkuji za každou radu!

154 slov
1.5 minut čtení
5. 2. 2022
Václav Kratochvíl
Václav Kratochvíl

Když úrokovky rostou, tak je jasný, že dluhopisy ztrácejí na hodnotě. To je celkem normální. Já bych se nejdřív zamyslel, proč jsi ty dluhopisy kupoval. Pokud jsou to dlouhodobé investice a nemusíš teď hned prodávat, tak možná bude lepší vydržet. Počítej s tím, že ceny mohou klesnout ještě víc, ale pokud mají dobrou bonitu a vyplácí slušný úrok, můžeš na tom nakonec být dobře.

Pokud jsi nervozní a potřebuješ likviditu, tak možná prodej částí dluhopisů v závislosti na tom, jaká je situace na trhu. Nezapomeň, že bys mohl ztratit část investice, tak si to pořádně spočítej.

Co se týká alternativních investic, akcie nebo nemovitosti můžou být fajn volba, ale taky si dej pozor na rizika. Akcie jsou volatilní a nemovitosti zase vyžadují víc kapitálu a práce. Zkus se podívat na ETF fondy nebo REITs, co ti dají diversifikaci bez nutnosti velkých investic.

Hlavně sleduj ekonomiku a centrální banku. Když budou mít nějaké pozitivní signály, tak se může situace zlepšit. Ale teď je důležitý udělat si plán a nenechat se strhnout panikou.

169 slov
1.7 minut čtení
25. 10. 2024
Hana Bartošová
Hana Bartošová

Když úrokový sazby rostou, je to fakt na prd pro držitele dluhopisů, to víme. Ceny těch dluhopisů klesají, takže když je prodáš teď, můžeš ztratit část investice. Záleží na tom, jaký máš výhled – jestli máš dluhopisy s dlouhou splatností, tak to může být horší. Když ti ale ty dluhopisy platí slušný úrok a máš je na delší dobu, tak možná radši vydržet a nepanikařit. Můžeš taky diversifikovat a část peněz přesunout do akcií nebo nemovitostí, co by mohly být lepší volba v době rostoucích sazeb. Ale akcie taky nejsou bez rizika. S tím prodejem – ideálně sleduj trh a ekonomické ukazatele, ale fakt těžko říct, kdy je ten správnej čas. Měj na paměti, že investice jsou o dlouhodobým horizontu. Takže pokud neplánuješ peníze potřebovat hned, možná to chce chvilku počkat.

131 slov
1.3 minut čtení
13. 7. 2024
Blanka Soukupová
Blanka Soukupová