Charts.cz/Fórum/Diverzifikace portfolia s disruptivními akciemi – proč?

Diverzifikace portfolia s disruptivními akciemi – proč?

Přemýšlím o svém investičním portfoliu a mám v něm několik disruptivních akcií, které mě hrozně baví a vidím v nich velký potenciál. Ale teď jsem se dostal do situace, kdy slyším pořád o tom, jak je důležité mít diverzifikované portfolio, abych se vyhnul zbytečným rizikům a ochránil své investice. Takže mě napadlo, jaký má vlastně smysl diverzifikace, když mám už teď tyto disruptivní akcie? Vždyť tyhle firmy mohou mít skutečně revoluční dopad na trh a já věřím, že porostou. Proč bych se měl zabývat rozkládáním investic do dalších sektorů nebo třeba i do nemovitostí, když už teď mám něco, co může tak zásadně změnit svět? Je to jen strach z toho, že by moje akcie nemusely vzrůst podle očekávání? A co třeba když se ukáže, že disruptivní technologie nevyjdou tak, jak se plánovalo? Jaký je tedy ten hlavní důvod pro diverzifikaci v takovém případě? Nezdá se mi to jako dobrý nápad a chtěl bych vědět víc o tom, jak ostatní investoři přemýšlí o situaci, kdy mají v portfoliu právě disruptivní akcie. Jak moc by to mohlo ovlivnit jejich rozhodování ohledně dalších investic?

182 slov
1.8 minut čtení
1. 7. 2021
Jiří Havlíček
Jiří Havlíček

Diverzifikace je fakt důležitá, i když máš disruptivní akcie. I když ty firmy můžou mít obrovský potenciál, pořád je tam riziko. Můžeš mít skvělé akcie, ale co když trh padne nebo se objeví nějaká překážka? Třeba regulace nebo konkurence. Když investuješ jen do jednoho sektoru, riskuješ, že ti všechno spadne najednou. Zatímco pokud máš třeba i něco v nemovitostech, dluhopisech nebo jiných sektorech, tak ti to může vyvážit ztráty z akcií. Vždycky je dobré mít plán B. Navíc disruptivní technologie můžou být super, ale ne všechno vždycky vyjde podle plánu. Někdy se prostě neuchytí, nebo to trvá díl než se čekalo. Takže diverzifikace ti vlastně pomůže ochránit tvoje investice a snížit riziko. Je fajn věřit v budoucnost, ale taky není špatný mít zálohu.

123 slov
1.2 minut čtení
27. 4. 2024
Věra Buchtová
Věra Buchtová

Diverzifikace má smysl, protože i když disruptivní akcie mohou mít velký potenciál, vždycky je tu riziko. Historicky se ukázalo, že i ty nejvíc slibné technologie mohou selhat nebo zklamat očekávání. Třeba se ukáže, že trh ještě není připravený na nějakou revoluční změnu, nebo konkurence udělá něco lepšího. Když máš všechno v jedné kategorii, můžeš hodně ztratit, pokud ta konkrétní investice nevyjde.

Mít portfolio rozložené napříč různými sektory jako jsou nemovitosti, energie nebo dokonce dluhopisy ti může poskytnout stabilitu, když nějaké akcie klesnou. Tím si snižuješ volatilitu a chráníš svoje investice před neočekávanými událostmi. Navíc rozmanitost ti může pomoct lépe reagovat na tržní změny – třeba když jedna oblast roste, jiná může stagnovat. Je to takový balanc mezi rizikem a výnosem. Takže i když věříš v disruptivní technologie, je dobrý mít aspoň nějakou diverzifikaci v portfoliu.

135 slov
1.4 minut čtení
19. 4. 2023
Vladimír Zich
Vladimír Zich