Charts.cz/Fórum/Jak začít s pasivním příjmem, když nemám zkušenosti?

Jak začít s pasivním příjmem, když nemám zkušenosti?

Nikdy jsem se moc nezajímal o peníze a investice. Vždycky jsem žil od výplaty k výplatě. Ale poslední dobou mě začalo zajímat, jak si vybudovat nějaký pasivní příjem, abych se mohl zbavit finančního stresu a třeba mít víc času na sebe a své koníčky. Jenže tady je ten problém – vůbec nevím, jak na to začít. Co vlastně znamená pasivní příjem? Mám se pustit do investic do akcií, nebo raději zkusit kryptoměny? Slyšel jsem něco o NFT, ale nemám ponětí, co to je a jestli by to pro mě mohlo být vhodné. A co takhle realitní investice? Je to vůbec pro někoho bez zkušeností jako jsem já? Jaké mají výhody a nevýhody? Myslíte si, že je lepší začít s nějakým menším projektem, nebo rovnou skočit do něčeho většího? A jak moc důležité je vzdělávání v této oblasti? Mám se nejdřív naučit něco o financích, nebo můžu rovnou začít investovat? Přijde mi to všechno hrozně složité a mám strach, že udělám nějakou chybu. Rád bych slyšel vaše rady a tipy pro úplné začátečníky. Jak jste začínali vy? Co byste doporučili někomu, kdo nemá žádné zkušenosti a chce se zorientovat ve světě investic?

191 slov
1.9 minut čtení
8. 11. 2021
Daniela Matějková
Daniela Matějková

Takže, co se týče pasivního příjmu, je to vlastně způsob, jak vydělávat peníze, aniž bys musel neustále pracovat. To zní fajn, co? Existuje spousta způsobů, jak toho dosáhnout. Investice do akcií jsou asi nejznámější, ale na začátek bych doporučil začít s menšími částkami a ukázat si, jak to funguje. Krypto může být dost rizikové, takže pokud nemáš zkušenosti, buď opatrný. NFT jsou teď v módě, ale je to takový šílený svět a nemusíš se do toho hned pouštět.

Realitní investice zní skvěle, ale potřebuješ mít nějaké peníze na start a většinou to chce i nějaké znalosti o trhu. Hodně lidí začíná s něčím jednodušším, jako je třeba investování do podílových fondů nebo ETF – to je asi bezpečnější cesta.

Vzdělání je fakt důležité. Měl bys si přečíst pár knih nebo sledovat videa na YouTube o základech financí a investic. Zkus se zaměřit na jednoduché koncepty jako diverzifikace a správa rizika. Není potřeba skákat rovnou do velkých projektů bez znalostí. Začni s něčím malým a postupně se uč a zjistíš, co ti vyhovuje. Měj na paměti, že chyby jsou normální, ale snaž se je minimalizovat tím, že se něco naučíš předem.

189 slov
1.9 minut čtení
18. 10. 2023
Milada Matoušková
Milada Matoušková

Takže, pasivní příjem, to je hlavně o tom, co ti vydělává bez toho, abys musel každej den makat. Můžeš začít s investicema, ale buď opatrnej. Akcie jsou fajn, ale je tam riziko, že můžeš přijít o peníze. Kryptoměny jsou zase dost na houpačce, takže pokud do toho jdeš, dej si pozor a nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

NFT? To je docela nový a může to být zajímavý, ale taky dost riskantní. Pokud tomu nerozumíš, radši se tomu vyhni. Realitní investice můžou být dobrý, jenže tam potřebuješ větší kapitál a víc znalostí. Takže pro začátečníka bych doporučil začít s něčím menším – třeba nějaký investiční fondy nebo ETF, což je menší a rozloženější riziko.

Vzdělávání je fakt důležitý; přečti si nějaký knížky nebo sleduj videa na YouTube o financích a investování. Pomůže ti to aspoň trochu pochopit základy. Než začneš investovat, tak aspoň získej trošku přehled v tom, co děláš.

Ono to vypadá složitě, ale když se do toho ponoříš a nebudeš mít strach z chyb, tak se z toho můžeš dostat. Všechny jsme někde začínaly.

177 slov
1.8 minut čtení
21. 5. 2023
Jarmila Šimková
Jarmila Šimková