Charts.cz/Fórum/Co jsou to NFT a jak na nich můžu vydělat?

Co jsou to NFT a jak na nich můžu vydělat?

Nedávno jsem narazil na pojem NFT a jsem z toho trochu zmatený. Všude se o tom mluví, ale co to vlastně je? Slyšel jsem, že NFT se používají k prodeji digitálních děl umění, ale jak to funguje? Můžete mi to prosím vysvětlit tak, aby tomu rozuměl i někdo jako já, kdo s tím nemá moc zkušeností? A hlavně mě zajímá, jak bych na tom mohl vydělat. Je vůbec možné něco na NFT vydělat, nebo je to jen další bublina? Jaké jsou nejlepší způsoby, jak investovat do NFT? Mám začít tím, že si nějaké koupím, nebo je lepší se nejdřív zorientovat v trhu? Jaký je vlastně proces nákupu a prodeje NFT? Zajímalo by mě také, co všechno může být NFT. Jsou to jen obrázky nebo i videa, hudba nebo něco jiného? Chtěl bych vědět víc o těchto digitálních aktivách a co všechno bych měl zvážit před tím, než se do toho pustím. Dává vůbec smysl investovat do NFT, když je to tak nová věc? Jaké jsou rizika a na co si dát pozor? Hledám odpovědi na tyto otázky a budu vděčný za každou radu.

183 slov
1.8 minut čtení
3. 4. 2023
Anna Dobešová
Anna Dobešová

NFT jsou vlastně digitální certifikáty, které potvrzují vlastnictví unikátního digitálního objektu. Může to být cokoliv od obrázků a videí po hudbu a dokonce i tweet. Funguje to na blockchainu, což je technologie, která zajišťuje bezpečnost a transparentnost. Když si koupíš NFT, máš vlastně originál nějakého digitálního díla, i když si ho může kdokoliv stáhnout nebo kopírovat. To je na tom háček – lidé si kupují NFT hlavně kvůli jejich vzácnosti a potenciálu pro budoucí hodnotu.

Pokud chceš na NFT vydělat, můžeš zkusit koupit nějaké, které mají potenciál vzrůst na hodnotě. Klíčové je najít trendy a známé umělce nebo zajímavé projekty. Místo skákání do nákupu hned se nejdřív podívej na trh, zjisti, co se prodává a kdo jsou úspěšní tvůrci. Je dobrý nápad sledovat platformy jako OpenSea nebo Rarible, kde se NFT prodávají.

Rizika tu samozřejmě jsou – trh je dost volatilní a hodnota NFT může rychle klesnout. Můžeš se snadno dostat do situace, kdy koupíš něco za hodně peněz a pak to nikdo nechce. Takže fakt doporučuji být obezřetný a investovat jen tolik, kolik jsi ochotný ztratit.

Jako investice to smysl dává, ale musíš mít dobrý cit pro trh a co má šanci se uchytit. Vynikající je sledování komunit na sociálních sítích, abys byl v obraze o novinkách. Takže shrnuto: zorientuj se v trhu, sleduj trendy, investuj opatrně a nezapomeň si užívat ten proces!

221 slov
2.2 minut čtení
21. 9. 2024
Libor Kratochvíl
Libor Kratochvíl

NFT jsou jako digitální certifikáty vlastnictví. Představ si, že máš něco unikátního, třeba obrázek nebo video, a ten obrázek je zapsaný na blockchainu. To znamená, že můžeš dokázat, že to je tvoje a nikdo ti to nemůže vzít. Vydělat na tom můžeš různě – buď koupíš NFT za levno a prodáš ho dráž, nebo vytvoříš svoje vlastní a prodáš je. Je hodně různých platforem jako OpenSea nebo Rarible, kde se to dá dělat.

Můžeš investovat do různých typů NFT – umění, hudba, videa, dokonce i herní předměty nebo meme. Začít bys měl asi tím, že se podíváš na trh a zjistíš, co se prodává a co má hodnotu. Je dobrý mít přehled o umělcích a trendech.

Rizika jsou jasná – trh je dost volatilní a můžeš snadno prodělat peníze, pokud nekupuješ rozumně. Spousta lidí to vidí jako bublinu. Takže pokud se do toho chceš pustit, zvažuj to dobře a nepouštěj se do toho s velkýma částkama hned na začátku.

158 slov
1.6 minut čtení
24. 4. 2023
Zuzana Marková
Zuzana Marková