Charts.cz/Fórum/Jaké jsou největší mýty o pasivním příjmu, kterým bych se měl vyhnout?

Jaké jsou největší mýty o pasivním příjmu, kterým bych se měl vyhnout?

Když se začnu zajímat o pasivní příjem, slyším spoustu různých názorů a příběhů, které mi někdy připadají neuvěřitelné. Rád bych se zeptal, jaké jsou vlastně ty největší mýty, které kolují kolem pasivního příjmu. Často se říká, že pasivní příjem je snadný a že stačí jen udělat jeden dobrý krok a pak už to jede samo. Je to pravda, nebo je za tím mnohem víc práce než si většina lidí myslí? Mám také pocit, že mnozí lidé věří, že stačí investovat malé částky a za pár měsíců už budou mít peníze na účtu bez jakéhokoli úsilí. Jak moc je to realistické? A co třeba představa, že pokud mám pasivní příjem, můžu dělat úplně všechno a nemusím nic jiného řešit? Jaké jsou ve skutečnosti povinnosti spojené s tímto typem příjmu? Taky jsem slyšel o tom, jak je důležité mít rozmanité zdroje příjmu a že by člověk neměl stavět všechno na jednu kartu. Jak to tedy v praxi funguje? Není to tak, že když mám například investice do akcií a nemovitostí, tak už to stačí? Co se stane, když jeden z těchto zdrojů selže? Zajímalo by mě také, co doporučujete pro lidi, kteří chtějí začít budovat pasivní příjem a neví, kde začít. Jaké jsou nejlepší tipy pro začátečníka? A co bych měl v této oblasti rozhodně vyhnout? Možná existují i nějaké konkrétní chyby nebo omyly, které jsou běžné mezi nováčky v oblasti investic a financí? Rád bych se poučil z chyb ostatních a vyhnul se jim. Myslím si, že by bylo fajn mít jasný přehled o tom, co je pravda a co je jen mýtus. Takže pokud máte nějaké zkušenosti nebo znalosti ohledně těchto mýtů o pasivním příjmu, budu vděčný za jakékoli rady alebo tipy.

282 slov
2.8 minut čtení
26. 7. 2024
Miroslava Dvořáková
Miroslava Dvořáková

Pasivní příjem je téma, kolem kterého se točí spousta mýtů, a je dobré si je vyjasnit. Prvním velkým mýtem je, že pasivní příjem je snadný a stačí jeden dobrý krok. Není to pravda. Většina pasivních příjmů vyžaduje hodně práce na začátku, než začnou generovat nějaké peníze. Třeba investice do nemovitostí nebo budování online podnikání – to jsou všechno věci, které si žádají čas a úsilí. Další mýtus je, že stačí investovat malé částky a hned pak máte bohatství bez námahy. Realita je taková, že i když můžeš začít s malými částkami, nic ti nezaručí, že za pár měsíců budeš mít zásadní příjem. Můžeš čekat roky, než se ti investice vrátí.

Pokud jde o rozmanité zdroje příjmu, to je určitě pravda – nespoléhej se na jeden zdroj. I když máš akcie a nemovitosti, pořád hrozí riziko selhání jednoho z těchto zdrojů. Je dobré mít víc možností, abys rozložil riziko.

Pro začátečníky doporučuji začít s něčím jednodušším – třeba investováním do ETF nebo zvažováním pronájmu nemovitosti. Ale hlavně se vzdělávej, čti knihy a články o financích. Omyly nováčků často zahrnují nedostatečné plánování nebo skoky do investic bez důkladného prozkoumání.

Zkrátka – pasivní příjem není rychlá cesta k bohatství a vyžaduje čas, trpělivost a rozvahu.

199 slov
2 minut čtení
1. 1. 2025
Radka Svobodová
Radka Svobodová

Takže, pasivní příjem. Je to super téma a je kolem toho spousta mytů. Hlavní mýtus je, že je to snadné a stačí udělat jediný krok – jako koupit nemovitost nebo investovat do akcií a pak už jen čekat na peníze. Realita je ale taková, že to vyžaduje dost práce a výzkumu, než se to rozběhne. Není to o tom, že uděláš něco jednou a hotovo.

Další věc je, že hodně lidí si myslí, že jen malými investicemi rychle zbohatnou. To se většinou nestane, pasivní příjem chce čas a někdy i větší investice, abys viděl pořádné výsledky. A rozhodně není pravda, že když máš pasivní příjem, tak můžeš dělat úplně všechno. Musíš se stále starat o své investice – sledovat trhy, spravovat nemovitosti atd.

Rozmanité zdroje příjmu jsou fakt důležité. Když se jedno z tvých příjmů zkazí, pokud spoléháš jen na jednu věc, je to hodně riskantní. Takže jo, mít mix investic jako akcie a nemovitosti je dobrý nápad.

Pro začátečníky doporučuji začít s něčím jednodušším jako dividendové akcie nebo ETF. Než začneš investovat velké částky, zkus si udělat domácí úkoly a naučit se základy. A vyhnout bys měl určitě emocím v investování a neinvestuj do něčeho, čemu nerozumíš.

Vždycky je dobré mít plán a být připraven na to, že úspěch nepřijde přes noc.

211 slov
2.1 minut čtení
5. 12. 2024
Elena Jahodová
Elena Jahodová
Podobné otázky