Charts.cz/Fórum/Jak se chránit před ztrátou peněz v DeFi?

Jak se chránit před ztrátou peněz v DeFi?

Mám na srdci otázku, která mě trápí už nějakou dobu, a to je, jak se vlastně chránit před ztrátou peněz v decentralizovaných financích, známých jako DeFi. V poslední době jsem četl spoustu příběhů o tom, jak lidé přišli o své úspory kvůli hackům, podvodům nebo špatně nastaveným smart kontraktům. Zní to dramaticky, ale fakticky se to děje. Jaké jsou tedy ty správné kroky, které může člověk udělat, aby si zajistil bezpečnost svých prostředků? Mám na mysli nejen základní věci, jako je používání dvoufaktorové autentizace a pečlivý výběr platforem, ale co třeba další opatření? Jak se najít mezi stovkami různých projektů a vybrat si ty skutečně důvěryhodné? Je lepší investovat do zavedenějších protokolů, nebo se nebát zkusit něco nového? Myslím na to také z pohledu diverzifikace rizika. Měla by být část investic v stablecoinech a část v altcoinech? Co když dojde ke kolapsu trhu – jakými strategiemi se dá minimalizovat riziko? Zajímá mě i otázka likvidity a jak se orientovat v tom, co je pro můj investiční profil vhodné. A co audit smart kontraktů? Je to opravdu tak zásadní krok a jak moc důležité je sledovat historii auditů jednotlivých projektů? Doufám, že mi někdo osvětlí tuto problematiku, protože bych opravdu nerad přišel o peníze v něčem, co je pro mě stále ještě nové a neznámé. Děkuju!

215 slov
2.2 minut čtení
1. 7. 2022
Irena Poláková
Irena Poláková

No tak to je téma, co se řeší dost často. V DeFi je fakt spousta rizik a ztráty peněz se můžou stát hned z několika důvodů. První věc, co udělat, je vybírat si důvěryhodné platformy a projekty, ideálně ty, co mají nějakou historii a dobrou reputaci. Před investováním koukni na audity smart kontraktů – jsou důležitý, ale taky si dej pozor na to, kdo je dělá. Někdy se projekt může tvářit skvěle, ale audit je udělaný od někoho, kdo není moc známý. Další věc je diverzifikace – nenechávej všechny vajíčka v jednom košíku. Můžeš mít část v stablecoinech pro stabilitu a část v altcoinech nebo nových protokolech, ale tady buď opatrnej. Také sleduj likviditu – vždycky je dobrý mít přehled o tom, jak snadno můžeš své aktiva prodat nebo vybrat. Zkus se udržovat informovanej a číst fóra a komunity okolo projektů, to ti pomůže zjistit, co lidi zažili. Když už mluvíme o kolapsu trhu, mít strategii jako stop-loss může být užitečný. Jinak drž se základních bezpečnostních praktik jako dvojfaktorovka a silný hesla. A nakonec, pokud něco vypadá moc dobře na to, aby to byla pravda, pravděpodobně to tak je.

189 slov
1.9 minut čtení
13. 7. 2022
Marek Kraus
Marek Kraus

Ztráta peněz v DeFi fakt není sranda, to je jasný. Takže pár tipů pro tebe. Za prvé, fakt se drž těch známějších a osvědčených projektů, co mají dobrou pověst. Hacky se dějou i u velkých jmen, ale u nových a neprověřených můžeš přijít o všechno hned. Zkoušej investovat do několika různých projektů, aby ses rozložil riziko – jako bys neskládal všechny vejce do jednoho košíku.

Co se týče stablecoinů a altcoinů, určitě je dobrý mít část v stablecoinech, abys měl nějakou stabilitu. Když trh spadne, tak aspoň něco ti zůstane. S likviditou to chce být opatrnej, zjisti si, jak rychle můžeš dostat peníze zpátky, když to potřebuješ. A audity smart kontraktů? To je dost důležitý. Když projekt nemá audit, tak bych se ho radši vyhnul. Sleduj historii auditů a recenze od lidí, co to už zkoušeli.

Dál si dávej pozor na dvoufaktorovku a uchovávej si klíče na bezpečným místě. A hlavně, nesázej všechno na jednu kartu – měj plán B pro případ nouze. Dobrý luck!

164 slov
1.6 minut čtení
27. 9. 2024
Helena Hrubá
Helena Hrubá