Jak se chránit před ztrátou peněz v DeFi?
Mám na srdci otázku, která mě trápí už nějakou dobu, a to je, jak se vlastně chránit před ztrátou peněz v decentralizovaných financích, známých jako DeFi. V poslední době jsem četl spoustu příběhů o tom, jak lidé přišli o své úspory kvůli hackům, podvodům nebo špatně nastaveným smart kontraktům. Zní to dramaticky, ale fakticky se to děje. Jaké jsou tedy ty správné kroky, které může člověk udělat, aby si zajistil bezpečnost svých prostředků? Mám na mysli nejen základní věci, jako je používání dvoufaktorové autentizace a pečlivý výběr platforem, ale co třeba další opatření? Jak se najít mezi stovkami různých projektů a vybrat si ty skutečně důvěryhodné? Je lepší investovat do zavedenějších protokolů, nebo se nebát zkusit něco nového? Myslím na to také z pohledu diverzifikace rizika. Měla by být část investic v stablecoinech a část v altcoinech? Co když dojde ke kolapsu trhu – jakými strategiemi se dá minimalizovat riziko? Zajímá mě i otázka likvidity a jak se orientovat v tom, co je pro můj investiční profil vhodné. A co audit smart kontraktů? Je to opravdu tak zásadní krok a jak moc důležité je sledovat historii auditů jednotlivých projektů? Doufám, že mi někdo osvětlí tuto problematiku, protože bych opravdu nerad přišel o peníze v něčem, co je pro mě stále ještě nové a neznámé. Děkuju!