Charts.cz/Fórum/Státní nebo korporátní dluhopisy – co je lepší investice?

Státní nebo korporátní dluhopisy – co je lepší investice?

Zdravím všechny, chtěl bych se s vámi podělit o otázku, která mi vrtá hlavou už nějakou dobu. Rozmýšlím o investicích a přemýšlím, jestli by bylo rozumné investovat do státních dluhopisů nebo raději do korporátních. Když si pročítám různé články a názory expertů, tak každý má svůj pohled a já se v tom začínám ztrácet. Státní dluhopisy vypadají na první pohled jako bezpečnější varianta, ale co když chci dosáhnout vyššího výnosu? To se prý dá docílit právě investicí do korporátních dluhopisů. Jaké jsou tedy konkrétní výhody a nevýhody obou typů? Je pravda, že státní dluhopisy jsou prakticky bez rizika, zatímco u korporátních se musím bát o platební schopnost společnosti? A co likvidita? Které z těchto dluhopisů je snazší prodat, pokud bych potřeboval rychle cash? Taky jsem slyšel, že korporátní dluhopisy mohou mít různé ratingy a že čím vyšší rating, tím nižší riziko. Jak to vlastně funguje? Co když zainvestuji do korporátních s nižším ratingem a ta firma zkrachuje? Mám vůbec zkoušet riskovat víc nebo bych měl mít radši jistotu? Byl bych moc rád za vaše názory a zkušenosti, protože chci udělat informované rozhodnutí a předejít případným zklamáním. Díky moc!

188 slov
1.9 minut čtení
2. 11. 2022
Bohuslav Vašíček
Bohuslav Vašíček

Podle mě záleží na tom, co od investice chceš. Státní dluhopisy jsou fakt bezpečnější, většinou ti to pokryje inflaci a máš menší šanci na ztrátu. Ale výnosy jsou tam fakt nízký, takže pokud chceš víc peněz, korporátní dluhopisy můžou být lepší volba. Jo, ale tam je riziko – pokud firma zkrachuje, můžeš přijít i o všechno.

Pokud si vybereš korporátní s dobrým ratingem, tak je to celkem v pohodě, ale ty slabší jsou loterie. Likvidita u státních bývá většinou lepší, rychleji je prodáš, když potřebuješ cash. U korporátních to může trvat. Takže jestli chceš klid a jistotu, jdi do státních. Když se nebojíš rizika a chceš víc peněz, zkus korporátní. Ale fakt si dej pozor na hodnocení a financial stability firem. Zvaž, co je pro tebe důležitější – jistota nebo výnos.

131 slov
1.3 minut čtení
26. 1. 2024
Romana Trnková
Romana Trnková

No, tak tohle je hodně diskutovaná otázka. Státní dluhopisy jsou fakt bezpečnější, to je pravda. Vydává je stát, takže šance na default je minimální, i když se to může stát, ale většinou je to v pohodě. Na druhou stranu, výnosy z těchto dluhopisů bývají nižší. Korporátní dluhopisy můžou mít vyšší výnosy, ale jak jsi říkal, musíš se bát platební schopnosti firmy. Když si vybereš korporátní s nízkým ratingem, tak můžeš dost riskovat a možná o peníze přijdeš, pokud ta firma zkrachuje.

Co se týče likvidity, státní dluhopisy jsou obvykle snadněji prodejne, protože jsou víc obchodované na trhu. U korporátních záleží na konkrétní firmě a trhu. Takže pokud potřebuješ rychle cash, státní by mohly být lepší volba. Myslím, že nejlepší je mít mix obojího, aby sis zajistil nějakou jistotu a zároveň měl šanci na lepší výnosy. Ale je to samozřejmě o tom, jak moc riskovat chceš.

145 slov
1.5 minut čtení
7. 2. 2024
Jakub Vaněk
Jakub Vaněk