Státní nebo korporátní dluhopisy – co je lepší investice?
Zdravím všechny, chtěl bych se s vámi podělit o otázku, která mi vrtá hlavou už nějakou dobu. Rozmýšlím o investicích a přemýšlím, jestli by bylo rozumné investovat do státních dluhopisů nebo raději do korporátních. Když si pročítám různé články a názory expertů, tak každý má svůj pohled a já se v tom začínám ztrácet. Státní dluhopisy vypadají na první pohled jako bezpečnější varianta, ale co když chci dosáhnout vyššího výnosu? To se prý dá docílit právě investicí do korporátních dluhopisů. Jaké jsou tedy konkrétní výhody a nevýhody obou typů? Je pravda, že státní dluhopisy jsou prakticky bez rizika, zatímco u korporátních se musím bát o platební schopnost společnosti? A co likvidita? Které z těchto dluhopisů je snazší prodat, pokud bych potřeboval rychle cash? Taky jsem slyšel, že korporátní dluhopisy mohou mít různé ratingy a že čím vyšší rating, tím nižší riziko. Jak to vlastně funguje? Co když zainvestuji do korporátních s nižším ratingem a ta firma zkrachuje? Mám vůbec zkoušet riskovat víc nebo bych měl mít radši jistotu? Byl bych moc rád za vaše názory a zkušenosti, protože chci udělat informované rozhodnutí a předejít případným zklamáním. Díky moc!