Charts.cz/Fórum/Měly by být ETF z různých sektorů nebo stačí jen akciové a dluhopisové?

Měly by být ETF z různých sektorů nebo stačí jen akciové a dluhopisové?

Zajímalo by mě, jak k tomu přistupujete. Když uvažuju o investicích do ETF, tak mám pocit, že je důležité mít diverzifikaci, ale nevím, kolik sektorů je potřeba zahrnout. Mám nějaké akciové ETF a také pár dluhopisových, ale pak mi došlo, že možná bych měl zainvestovat i do různých sektorů jako technologie, zdravotnictví nebo energie. Je to opravdu nutné? Nebo stačí mít ty základní akcie a dluhopisy a nebude to ovlivňovat výnosy? Jaké máte zkušenosti s různými sektory? Jak se podle vás vyplatí rozdělit investice mezi jednotlivé ETF? Myslíte si, že to může mít vliv na stabilitu portfolia nebo na dlouhodobý růst? A co třeba ETF zaměřená na specifické trendy, jako jsou zelené technologie nebo umělá inteligence? Mám obavy, že pokud se zaměřím jen na pár sektorů, můžu přijít o zajímavé příležitosti. Zároveň se bojím toho, aby to nebylo moc rozptýlené a já pak nevěděl, co vlastně vlastním. Jaké máte tipy na to, jak se rozhodnout, kolik sektorů do portfolia zařadit a jestli se to vůbec vyplatí?

166 slov
1.7 minut čtení
31. 10. 2024
Daniel Hloušek
Daniel Hloušek

Když investuješ do ETF, určitě je dobrý mít nějakou diverzifikaci. Akciový a dluhopisový mix je základ, ale klidně do toho přidej i různé sektory. Třeba technologie nebo zdravotnictví mají svůj potenciál a můžou ti pomoct vyvážit riziko. Zásadní je, aby sis uvědomil, co vlastně chceš – jestli jdeš na stabilitu, nebo preferuješ vyšší výnosy i s větším rizikem.

Pokud se zaměříš jen na pár sektorů, můžeš přijít o zajímavé příležitosti, to jo. Ale zas, pokud to přeženeš s diverzifikací, pak nevíš, co vlastně vlastníš a můžeš mít problém sledovat výkon portfolia. Měj třeba 3-5 sektorů, který tě zajímají, a v každém z nich si vyber pár ETF. Zelený technologie a AI jsou teď hodně trendy, ale sleduj i dlouhodobější stabilní sektory.

Osobně doporučuju se podívat na historické výnosy a zhodnotit rizika těch sektorů. Když to dobře rozložíš mezi akcie a dluhopisy a přidáš pár různých odvětví, měl bys být v pohodě. Takže jo, na diverzifikaci nezapomínej.

155 slov
1.6 minut čtení
7. 1. 2025
Alois Dvořáček
Alois Dvořáček

Diverzifikace je rozhodně důležitá, ale kolik sektorů zahrnout záleží na tvém přístupu. Mít jen akciové a dluhopisové ETF je fajn základ, ale pokud chceš maximalizovat výnosy a snížit riziko, určitě je dobrý nápad zahrnout i různé sektory jako technologie, zdravotnictví nebo energie. Každý sektor reaguje jinak na tržní podmínky, takže když jeden klesá, jiný může růst, což ti pomůže udržet stabilitu portfolia.

Pokud se navíc podíváš na trendy jako zelené technologie nebo umělou inteligenci, můžeš narazit na zajímavé příležitosti, které ti mohou přinést slušné zisky. Ale pozor na to, aby ses moc nerozpustil do příliš mnoha ETF – to pak může být chaos.

Ideální je mít mix – nějaké základní ETF z různých sektorů a třeba i pár specializovaných. Tak si držíš vyváženost a zároveň si otevřený novým možnostem. Rád bych řekl, že klíčem je najít tu správnou rovnováhu mezi diverzifikací a přehledností. Zkus si to nějak nastavit podle toho, co ti sedí a sleduj výkonnost – to ti dá nejlepší představu o tom, co funguje. Zkoušet nové sektory je určitě plus, ale nebuď v tom zas moc extrémní.

179 slov
1.8 minut čtení
8. 1. 2025
Olga Růžičková
Olga Růžičková