Charts.cz/Fórum/Jak začít s investováním do akcií pro pasivní příjem?

Jak začít s investováním do akcií pro pasivní příjem?

Zajímalo by mě, jak vlastně začít s investováním do akcií, když chci vytvořit nějaký pasivní příjem. Vím, že je to populární téma a spousta lidí se tomu věnuje, ale já jsem v tom úplně nováček a mám spoustu otázek. Zatím nemám žádné zkušenosti s investováním a nevím, jestli je lepší začít s nějakými konkrétními akciemi nebo třeba s ETF. Mám pocit, že bych měl mít nějaký plán, ale nevím, jak na to. Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru akcií? A co vlastně znamená pasivní příjem v kontextu investování do akcií? Je lepší investovat dlouhodobě nebo se snažit o krátkodobé zisky? A co se týče rizika – jak moc bych se měl bát ztrát? Měli byste nějaké tipy na to, kde najít informace o společnosti, do které chci investovat? Jak si ověřím, že je to dobrá investice? Existují nějaké platformy, které doporučujete pro začátečníky? Taky bych chtěl vědět, jak je to s daněmi z příjmů z akcií a jestli jsou nějaké poplatky, které bych měl mít na paměti. Doufám, že se mi podaří najít odpovědi na tyto otázky a nějak se posunout dál. Díky za všechny rady!

189 slov
1.9 minut čtení
11. 11. 2024
Marcela Kolmanová
Marcela Kolmanová

Pokud chceš začít s investováním do akcií a cílem je pasivní příjem, tak rozhodně zvaž ETF. To jsou fondy, co sledují určité indexy a rozloží ti riziko napříč víc akciema. Místo toho, abys hledal jednotlivé akcie, co se vyplatí, můžeš investovat do celého trhu. Dlouhodobé investice bývají obecně lepší – čas hraje pro tebe a trhy obvykle rostou.

Pasivní příjem v tomto kontextu znamená, že dostáváš dividendy z akcií, což jsou pravidelné výplaty z části zisku společnosti. Při výběru akcií nebo ETF koukej na dividendový výnos, stabilitu firmy a její růstový potenciál. Měj na paměti i poplatky za obchodování na platformách, některé mohou být docela vysoké.

Riziko ztrát je vždycky, ale pokud investuješ dlouhodobě a diversifikuješ portfolio, tak bys měl být v pohodě. Informace o firmách najdeš na různých finančních webech nebo přímo na jejich stránkách. Co se týče daní, tak to záleží na tvém bydlišti, ale většinou se platí daň z dividend i z kapitálových zisků. Začni s nějakou přehlednou obchodní platformou jako Degiro nebo Fio a v klidu se uč. Na začátek si nastav nějaký plán a drž se ho.

180 slov
1.8 minut čtení
8. 7. 2023
Irena Vobořilová
Irena Vobořilová

Investování do akcií pro pasivní příjem je super téma, fakt to láká hodně lidí. Když začínáš, zkus se zaměřit na ETF – to je jako košík akcií, můžeš tím snížit riziko. Pasivní příjem obvykle znamená, že dostáváš dividendy, což jsou peníze, co ti firmy vyplácí z jejich zisků. Dlouhodobé investice jsou většinou lepší, protože trhy kolísají a krátkodobé zisky můžou hodně kolísat. Riziko je normální, ale pokud investuješ rozumně a diversifikuješ, tak bys měl být v pohodě. Zjisti si informace o firmách – mrkni na jejich finanční výkazy, trendy v oboru a co o nich říkají analytici. Platformy jako Degiro nebo Revolut jsou fajn pro začátečníky, mají nízké poplatky. A nezapomeň na daně – většinou se platí daň z kapitálového příjmu, takže si to zjisti podle toho, kde žiješ. Hodně štěstí!

131 slov
1.3 minut čtení
28. 9. 2024
Kamila Zajícová
Kamila Zajícová