Charts.cz/Fórum/Jak poznám kvalitní NFT, do kterého se vyplatí investovat?

Jak poznám kvalitní NFT, do kterého se vyplatí investovat?

V poslední době mě hodně zajímají NFT a přemýšlím, jak vlastně poznat, které z nich mají potenciál a do kterých by se vyplatilo investovat. Je toho tolik na trhu a každý den se objevují nové projekty, což je pro mě docela matoucí. Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru kvalitního NFT? Mělo by mě zajímat, kdo je umělec nebo autor daného díla? Jak důležitá je komunita kolem konkrétního NFT projektu? Slyšel jsem, že dobré projekty mají silnou a aktivní komunitu, ale jak to vlastně ověřit? A co technologie a platformy, na kterých jsou NFT vytvořeny? Je lepší investovat do těch na známějších blockchainech, jako je Ethereum, nebo jsou i jiné alternativy zajímavé? Zajímají mě také aspekty jako rarity nebo užitečnost NFT – jak moc tyto věci ovlivňují jeho hodnotu? A co třeba budoucnost projektu – jak zjistit, jestli má dlouhodobý potenciál a není to jen rychlý trend? Vím, že existuje spousta návodů a článků, ale ráda bych slyšela názory lidí, kteří mají s investováním do NFT nějaké zkušenosti. Jak postupujete při výběru? Jaké jsou vaše tipy a triky pro rozpoznání kvalitního NFT? Děkuji za každou radu!

188 slov
1.9 minut čtení
30. 5. 2024
Bohuslav Beran
Bohuslav Beran

Zdravím, investování do NFT může být fakt divoký. Hlavně se koukej na umělce – pokud má už nějaké jméno nebo dobré portfolio, je to plus. Komunita kolem projektu je taky dost důležitá, když lidi hodně diskutujou a sdílej, tak to většinou značí zájem a potenciál. Zkus sledovat jejich sociální sítě, Discord apod. Rarity u NFT může ovlivnit cenu, tak se na to mrkni – zkus zjistit, kolik jich je vyrobených a jaký mají jednotlivé vlastnosti. Co se týče blokchainů, Ethereum je známý a spoustu lidí mu důvěřuje, ale jsou i další jako Solana nebo Polygon, kde můžeš najít levnější a zajímavější projekty. A hlavně se zaměř na to, jestli má projekt nějaký plán do budoucna – roadmapy a tak, to ti ukáže, jestli to není jen bublina. Nakonec si dej pozor na emoce a nezapomínej dělat vlastní průzkum! Hodně štěstí!

140 slov
1.4 minut čtení
28. 7. 2024
Vladimír Vojtěch
Vladimír Vojtěch

Při výběru kvalitního NFT se vyplatí koukat na pár věcí. Za prvé, zjisti, kdo je autor nebo umělec – známější jména mívají větší prestiž a lepší šanci na růst ceny. Důležitá je i komunita kolem projektu, pokud je aktivní a zapojená, je to většinou dobré znamení. Můžeš zkontrolovat sociální sítě, Discord nebo Reddit, jak se lidé baví o projektu.

Technologie a blockchain taky hrají roli. Ethereum je sice populární, ale i jiné blockchainy jako Solana nebo Tezos už mají své fanoušky a zajímavé projekty. Rarity NFT je také důležitá, čím vzácnější kousek, tím větší šance na vyšší hodnotu v budoucnu.

A nakonec, podívej se na roadmapu projektu – pokud má jasný plán do budoucna a konkrétní cíle, může to naznačovat jeho dlouhodobý potenciál. Rychlé trendy většinou rychle vyhasnou, takže sleduj stabilní projekty s dobrou historií a výhledem. Toť asi vše, hodně štěstí!

140 slov
1.4 minut čtení
27. 11. 2024
Barbora Švábová
Barbora Švábová