Může zvýšení úrokových sazeb snížit hodnotu ETF fondů?
V poslední době se hodně mluví o zvýšení úrokových sazeb a mě napadá, jaký to má vlastně vliv na investice do ETF fondů. Mám pocit, že s rostoucími sazbami by mohly klesat ceny akcií, což by logicky taky mohlo ovlivnit hodnotu ETF. Ale jak moc to vlastně funguje? Je to nějaký automatický proces, nebo záleží na konkrétním typu ETF a jeho složení? Slyšel jsem, že když úrokové sazby rostou, investoři se mohou více obracet k bezpečnějším aktivům, jako jsou dluhopisy, což by mohlo znamenat úbytek prostředků v akciových fondech. Je možné, že ETF zaměřené na technologie nebo jiné růstové sektory by byly citlivější na tyto změny než třeba ETF sledující tradiční odvětví? A co se stane s dividendovými ETF, když se úrokové sazby zvýší? Budou ti investoři raději parkovat peníze do dluhopisů s vyšším výnosem místo aby je drželi v těchto fondech? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Měli jste už někdy pocit, že vás zvýšení úrokových sazeb nějak ovlivnilo při investování do ETF? Rád bych slyšel názory a postřehy ostatních, jak to vidíte vy.