Charts.cz/Fórum/Co dělat s investicemi, když jsou ceny akcií tak nestabilní?

Co dělat s investicemi, když jsou ceny akcií tak nestabilní?

Před časem jsem začal investovat a teď, když se na trhu dějí takové divné věci a ceny akcií neustále skáčou nahoru a dolů, jsem trochu bezradný. Mám teď pocit, že všechno, co dělám, je jen hádání a snažím se odhadnout, co se stane dál. Vlastně nevím, jestli mám prodávat, nebo naopak nakupovat, když ceny klesají. Někteří lidé mi říkají, že bych měl zachovat klid a držet se dlouhodobého plánu, ale jak to mám udělat, když mám z toho nervy a cítím tlak na krátkodobé úspěchy? Myslíte si, že je lepší diverzifikovat své portfolio do něčeho stabilnějšího jako jsou třeba nemovitosti nebo kryptoměny? A co NFT, mají vůbec smysl v takto volatilním prostředí? Zajímalo by mě také, jestli byste doporučili nějaké konkrétní strategie pro investování v těchto časech nejistoty. Jak se vlastně rozhodnout, kdy je ten správný čas na nákup nebo prodej? Co dělat teď, abych ochránil to, co už mám? Rád bych slyšel názory ostatních – jak vy se s touto situací vypořádáváte? Máte nějaké tipy nebo triky, které byste doporučili pro investice v této turbulentní době?

177 slov
1.8 minut čtení
22. 9. 2024
Patrik Dunka
Patrik Dunka

Tohle je přesně ten problém, co zažívá spousta lidí. Když trhy skáčou, je těžký zůstat klidný. Dlouhodobý plán je určitě důležitej, ale to neznamená, že se nemůžeš cítit nervózní. Možná bys mohl zvážit průměrování nákupních cen, takže když ceny klesají, nakupuješ víc a když rostou, tak se držíš zpátky. Diversifikace do nemovitostí nebo ETF může být rozumná volba. Kryptoměny a NFT jsou hodně rizikový a s tou volatilitou je to fakt loterie, takže buď opatrnej. Zkus se zaměřit na kvalitní společnosti s dobrým fundamentem a neřeš krátkodobý výkyvy. Pamatuj, že investování je maraton, ne sprint. Neprodávej panicky, když trhy padají, ale zjisti si víc o svých investicích a vymysli si strategii. Drž se toho, co víš a uč se z toho.

121 slov
1.2 minut čtení
22. 1. 2025
Helena Košťálová
Helena Košťálová

Není jednoduché se v tomhle prostředí orientovat. Když trhy skáčou, je to fakt těžký. Mně pomohlo si uvědomit, že investování je dlouhodobý proces. Nech si čas a nesnaž se reagovat na každý pokles nebo růst akcií. Spousta lidí radí diverzifikaci – místo abys všechno cpali do akcií, rozlož to do různých oblastí, jako jsou nemovitosti nebo třeba fondy. Kryptoměny a NFT jsou hodně rizikové, takže pokud chceš být opatrnější, asi bych s tím moc neexperimentoval. Když máš nějaký cenné papíry, kterýma si nejsi jistý, možná zvaž, jestli je opravdu potřebuješ ve svém portfoliu. Co se týče prodeje nebo nákupu, nejlepší je mít nějaký plán a držet se ho. Nežij z toho, co dělají ostatní. Nezapomeň, že i když teď vidíš propady, může být dobrý čas nakoupit za nižší cenu. Hlavně nezapomínej na své cíle a drž se jich.

138 slov
1.4 minut čtení
2. 10. 2024
Božena Rybářová
Božena Rybářová