Charts.cz/Fórum/Co to vlastně je diversifikace portfolia a jak ji udělat?

Co to vlastně je diversifikace portfolia a jak ji udělat?

Zajímá mě, co to vlastně znamená diversifikace portfolia, protože jsem slyšel, že je to důležitá součást investování. Je to něco jako rozložení peněz do různých investic? Jaké jsou hlavní důvody, proč bych měl diversifikovat? Bojím se, že když vsadím všechno na jednu kartu a ta karta se otočí špatně, můžu hodně ztratit. Takže jakým způsobem si vytvořit dobře diversifikované portfolio? Mám investovat do akcií různých firem, nebo se i podívat na kryptoměny a nemovitosti? Jaké procento bych měl dát do každého typu investice? Zajímalo by mě také, jestli je lepší diversifikovat už na začátku, nebo až později, když už mám nějaké peníze investované. A co když se situace na trhu změní? Měl bych měnit své portfolio pravidelně nebo to nechat být? Děkuju všem za jakékoliv rady a tipy ohledně toho, jak na to.

133 slov
1.3 minut čtení
17. 6. 2023
Adam Kysela
Adam Kysela

Diversifikace portfolia znamená, že si peníze rozložíš do různých investic, místo abys všechno dal do jedné. To ti pomůže snížit riziko, protože když jedna investice klesne, ostatní můžou zůstat stabilní nebo i růst. Tím pádem je menší šance, že přijdeš o velkou část peněz.

S diversifikací začni co nejdřív. V ideálním případě bys měl mít v portfoliu mix akcií různých firem, dluhopisů a možná i nějaké alternativní investice jako nemovitosti nebo kryptoměny. Co se týká procent, tak to záleží na tvých cílech a toleranci k riziku. Například můžeš zkusit 60% akcie, 30% dluhopisy a 10% alternativy – ale to si musíš upravit podle sebe.

S trhem se mění i tvoje portfolio. Je dobrý ho pravidelně přehodnocovat, třeba jednou za rok. Můžeš pak upravit poměry podle toho, jak se trhy vyvíjejí a co se ti zdá jako rozumný krok. Takže se neboj dělat změny, když to bude potřeba.

145 slov
1.5 minut čtení
14. 1. 2025
Michaela Pešková
Michaela Pešková

Diversifikace portfolia je prostě rozložení tvých investic, aby ses vyhnul velkým ztrátám. Když investuješ vše do jedné akcie nebo sektoru, hrozí ti, že když se to posere, tak ztratíš víc, než bys chtěl. Hlavní důvod, proč diversifikovat, je snížit riziko. Můžeš investovat do různých akcií, dluhopisů, nemovitostí nebo třeba kryptoměn. Co se týče rozložení procent, tak to záleží na tvé toleranci k riziku a cílech. Například mladší lidé si mohou dovolit víc riskovat s akciemi, zatímco starší by mohli jít spíš do stabilnějších aktiv ako dluhopisy. Je fajn diversifikovat už na začátku, ale pokud už něco máš, klidně to můžeš upravit. Co se týká měnění portfolia, je dobré to občas zkontrolovat a přizpůsobit aktuálnímu trhu. Není třeba to měnit každý měsíc, ale sleduj situaci a případně reaguj. Hlavně klid a rozum pri investování.

133 slov
1.3 minut čtení
21. 9. 2024
Blanka Hrdá
Blanka Hrdá