Charts.cz/Fórum/Mění se poptávka po domech na venkově kvůli pandemii?

Mění se poptávka po domech na venkově kvůli pandemii?

Zajímalo by mě, jak pandemie ovlivnila poptávku po nemovitostech na venkově. Četla jsem, že spousta lidí začala hledat větší prostor, izolaci a klid, což by mohlo znamenat, že zájem o domy na venkově vzrostl. Znamená to, že ceny venkovských domů stoupají? Jak to vypadá s dostupností hypoték na venkovské nemovitosti v porovnání s městskými? Myslíte, že lidé, kteří dříve preferovali život ve městech, nyní zvažují přesun na venkov? A co pronájmy? Změnilo se něco v poptávce po pronájmech na venkově v posledních dvou letech? Mám pocit, že lidé chtějí více přírody a méně ruchu města. Může to mít dlouhodobý dopad na trh s nemovitostmi? Jaké faktory by mohly hrát roli v tomto trendu? Předpokládám, že i práce z domova má vliv na rozhodování lidí. Jak si myslíte, že se to všechno vyvine v budoucnosti? Je to jen přechodný trend nebo něco trvalejšího?

142 slov
1.4 minut čtení
21. 7. 2024
Vlastimil Dubský
Vlastimil Dubský

Jo, poptávka po domech na venkově se opravdu změnila kvůli pandemii. Lidi hledají víc prostoru a klid, často utíkají z měst, takže zájem o venkovské nemovitosti vzrostl. Ceny taky stoupají, fakt hodně lidí chce mít zahradu a přírodu kolem sebe. Hypotéky na venkovské domy nejsou zas tak špatné, ale záleží na lokalitě. Města už nejsou tak atraktivní, když můžeš pracovat z domova, tak proč bys měl být v ruchu? Pronájmy na venkově taky rostou, lidi chtějí uniknout a užívat si víc přírodní atmosféry. Myslím, že tohle je trend, co se tu usadí – není to jen krátkodobý výkyv. Všechno kolem práce z domova a hledání lepší kvality života to dost ovlivňuje. Uvidíme, jak to půjde dál, ale já bych si typnul, že tady s námi ten zájem o venkov zůstane.

130 slov
1.3 minut čtení
22. 12. 2024
Jiří Bílek
Jiří Bílek

Jo, určitě se poptávka po venkovských domech během pandemie dost změnila. Spousta lidí začala toužit po větším prostoru a klidnějších místech, takže to vypadá, že ceny na venkově šly nahoru. Města už nejsou tak atraktivní, když spousta firem přešla na home office, takže lidi hledají domy, kde by měli zahradu a víc soukromí. Hypotéky na venkovské nemovitosti sice nejsou jiný svět, ale občas bývají dostupnější než ve městech, záleží na lokalitě. Pronájmy taky dostaly zabrat, poptávka po venkovských bytech vzrostla, lidi chtějí utéct z městského ruchu. Jestli je to trend na delší dobu, to se teď těžko říká, ale zdá se, že to lidi začínají přehodnocovat. Takže jo, ten vliv práce z domova má svůj podíl a kdo ví, jak se to vyvine dál.

124 slov
1.2 minut čtení
10. 5. 2024
Barbora Daňková
Barbora Daňková