Charts.cz/Fórum/Jaké akcie vyplácí nejvyšší dividendy?

Jaké akcie vyplácí nejvyšší dividendy?

Zajímalo by mě, jaké akcie jsou momentálně považovány za nejlepší pro investice zaměřené na dividendy. Hledám tipy na akcie, které pravidelně vyplácí vysoké dividendy a mají dobrou reputaci v tomto ohledu. Slyšel jsem o různých společnostech, ale nevím, jak si vybrat ty pravé. Jak bych měl posoudit výši dividendy a co všechno bych měl zvážit při výběru? Zajímají mě jak české firmy, tak i zahraniční, pokud máte nějaké doporučení. Také by mě zajímalo, jestli je lepší se zaměřit na stabilní společnosti s menším růstem nebo na ty, které sice mají vyšší dividendy, ale jsou rizikovější. Jaké faktory ovlivňují výše dividend a jak je to s jejich udržitelností? Rád bych se dozvěděl více o tom, co všechno může hrát roli při rozhodování. Děkuji všem za rady a tipy!

127 slov
1.3 minut čtení
11. 1. 2025
Luboš Rada
Luboš Rada

Když hledáš akcie s vysokými dividendami, máš na výběr z pár různých směrů. V Česku bys mohl zkusit třeba ČEZ nebo O2, tyhle firmy jsou známé tím, že pravidelně vyplácí slušné dividendy. U zahraničních akcií se dost často mluví o AbbVie, AT&T nebo Procter & Gamble. Tyhle mají pověst stabilních dividendových platců.

Při hodnocení dividend je dobrý koukat na výnos, ale i na historii vyplácení a stabilitu firmy. Důležitý je taky poměr vyplácení dividendy k zisku – pokud je příliš vysoký, může to znamenat, že firma má problémy a může dividendy snížit.

Ohledně toho, jestli jít po stabilnějších firmách s menším růstem nebo rizikovějšími s vyššími dividendami – záleží na tvé toleranci k riziku. Stabilní společnosti ti dají větší jistotu, ale až tahle rizikovější mohou nabídnout vyšší výnosy.

Na závěr, vždycky si ověřuj, jakou má firma finanční zdraví, sledování dluhů a cash flow je taky klíčové. Udržitelnost dividend závisí na stabilních příjmech a schopnosti generovat hotovost. Takže se tím nezapomeň řídit.

159 slov
1.6 minut čtení
4. 1. 2025
Miroslava Vítková
Miroslava Vítková

Když hledáš akcie s vysokými dividendami, tak se zaměř na firmy, co mají dlouhou historii vyplácení dividend a stabilní cash flow. V Česku třeba ČEZ nebo O2, ty obvykle vyplácí hezké dividendy. Zahraničně se koukni na společnosti jako AT&T nebo Coca-Cola, ty jsou známé svými pravidelnými výplatami.

Důležitý je taky dividendový výnos, což je roční dividenda dělená cenou akcie. Ale nezapomeň se podívat i na payout ratio – to ukazuje, kolik z vydělaných peněz firma vrací akcionářům. Když je moc vysoké, může to být varování, že firma nemusí být schopná udržet dividendy v případě problémů.

Co se týče rizika a stability, pokud chceš jistotu a pravidelný příjem, tak radši investuj do stabilních firem s nižším růstem. Ty rizikovější akcie s vyššími dividendami můžou být lákavé, ale nesou větší riziko poklesu i snížení dividend. Takže vybírej podle toho, co ti víc vyhovuje – jestli stabilní příjem nebo vyšší potenciál růstu s rizikem.

A ještě jeden tip: sleduj zprávy o firmách a jejich hospodaření. To ti pomůže odhalit případná rizika a změny v podnikání, které by mohly ovlivnit výši dividend.

177 slov
1.8 minut čtení
3. 12. 2024
Bohuslav Lacina
Bohuslav Lacina