Charts.cz/Fórum/Jak mohu začít prodávat svá digitální umění jako NFT?

Jak mohu začít prodávat svá digitální umění jako NFT?

Jsem umělec a už delší dobu se věnuji digitálnímu umění, ale teď bych chtěl zkusit prodávat svoje práce jako NFT. Zajímalo by mě, jaké kroky bych měl podniknout, abych se do toho pustil. Jaké platformy jsou nejlepší pro prodej NFT? Mám nějaké konkrétní možnosti, které byste doporučili, nebo je to spíš o tom vyzkoušet různé? Také bych chtěl vědět, jaký je proces mintování těchto tokenů. Je to složité? Potřebuju mít nějaké technické znalosti nebo je to už všechno dost intuitivní? A co cena – jak určuji hodnotu svého umění v kryptoměnách? Je lepší začít s nižší cenou a postupně ji zvyšovat, nebo jít rovnou na vyšší částky? A co marketing? Jak nejlépe propagovat své NFT, aby si jich lidé všimli? Existují nějaké komunity nebo fóra, kde se můžu zapojit a sdílet své kousky? Případně, co když se mi nesplní plán a neprodám nic? Jaké mám možnosti, abych se s tímhle trhem lépe seznámil a mohl být úspěšný? Může mi někdo poradit takové ty praktické tipy a triky, co by měl každý začátečník vědět?

173 slov
1.7 minut čtení
20. 1. 2024
Eliška Havlíčková
Eliška Havlíčková

Pokud chceš začít prodávat svoje digitální umění jako NFT, tady je pár základních kroků. Nejprv si musíš vybrat nějakou platformu pro mintování a prodej. Mezi nejoblíbenější patří OpenSea, Rarible nebo Foundation. Každá má svoje specifika, takže je dobrý si je projít a vybrat tu, která ti sedí nejvíc. Proces mintování není zas tak složitej, většinou to zvládneš i bez technických znalostí. Na těchto platformách stačí uploadovat svůj artwork a pak ho proměnit na NFT. Budeš potřebovat kryptoměnovou peněženku (např. MetaMask), aby sis mohl spravovat své tokeny a dostávat platby.

Co se týče ceny, zkus začít s nižšími částkami – je to lepší jako testování trhu. Později můžeš cenu zvyšovat podle poptávky. Propagaci bral vážně, využij sociální sítě jako Twitter nebo Instagram a zapoj se do komunit na Discordu nebo Redditu, kde se mluví o NFT. Tam můžeš najít i další umělce a fanoušky.

Pokud se ti nebude dařit prodat nic, nevzdávej to. Trh je teď dost přeplněnej a konkurence velká, ale tím víc je důležitý se pořád učit a hledat nové přístupy k propagaci. Pro začátečníka je klíčový být součástí komunity a sbírat feedback na svojí práci.

Hlavně buď trpělivej a nesnaž se hned uspět na první dobrou. Zkoušej, experimentuj a sleduj co funguje.

201 slov
2 minut čtení
4. 10. 2024
Marcela Marešová
Marcela Marešová

Tak začít s NFT je fajn nápad. První krok je vybrat platformu, jakou chceš použít. Mezi nejlepší patří OpenSea, Rarible nebo Foundation. Každá má svoje výhody, ale OpenSea je asi nejsnadnější pro začátečníky. Mintování NFT je většinou intuitivní, stačí uploadnout svou práci a vyplnit pár údajů. Technické znalosti moc nepotřebuješ, ale občas se může hodit vědět, jak funguje blockchain a kryptoměny.

Co se ceny týče, zkus začít s nižší částkou, aby si nabral nějaké zákazníky a budoval reputaci. Jakmile budeš mít pár prodejů, můžeš cenu zvyšovat podle zájmu. Marketing je důležité – sdílej své NFT na sociálních sítích, zapoj se do komunit na Discordu nebo Redditu. Tam můžeš potkat lidi, co by měli zájem o tvou tvorbu.

Pokud se ti nepodaří prodat nic hned, nezoufej. Je to normální a trvá to nějaký čas. Zkoušej různý styly, zapoj se do diskuzí a sbírej feedback. Čím víc se budeš učit a experimentovat, tím větší šanci máš na úspěch. Tak hodně štěstí!

158 slov
1.6 minut čtení
12. 1. 2025
Pavla Králová
Pavla Králová