Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší investovat do státních dluhopisů?

Kdy je nejlepší investovat do státních dluhopisů?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně ten nejlepší čas investovat do státních dluhopisů. Slyšel jsem, že jsou to docela bezpečné investice, ale nikdy jsem se vlastně nezamýšlel nad tím, jakou strategii zvolit. Je lepší nakupovat státní dluhopisy, když mají úrokové sazby nízké nebo naopak, když jsou vysoké? A co ekonomická situace v zemi? Ovšem co když se objeví krize nebo nějaké další problémy? Jak to celé ovlivňuje výnosy z těchto dluhopisů? Přemýšlím také o tom, jestli je dobré diverzifikovat investice do různých typů dluhopisů, nebo se soustředit jen na státní. A jak dlouho bych měl mít tyto dluhopisy ve svém portfoliu? Chtěl bych taky vědět, jestli se vyplatí sledovat ratingy zemí a jak to souvisí s rozhodováním o investicích do státních dluhopisů. Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Jak jste se rozhodovali při svých předchozích investicích do státních dluhopisů?

139 slov
1.4 minut čtení
10. 12. 2023
Zuzana Marková
Zuzana Marková

K investicím do státních dluhopisů bych přistupoval s ohledem na úrokové sazby. Když jsou nízké, dluhopisy nabízejí nižší výnosy, ale zase jsou stabilnější. Vysoké sazby můžou znamenat lepší výnosy, ale taky větší riziko, že se situace změní a ceny dluhopisů klesnou. Ekonomická situace je fakt důležitá, krize může snížit důvěru v dluhopisy a tím pádem i jejich hodnotu. Diverzifikace mezi různé typy dluhopisů může být rozumná, abys neměl všechno v jednom pytli. Co se týče délky držení, záleží na tvé strategii – jestli potřebuješ peníze zpátky hned, nebo můžeš čekat. Sledování ratingů zemí je taky dobrý tip, protože vyšší rating znamená nižší riziko. Rozhodoval jsem se podle toho, jak jsem viděl trh a co mi radili zkušenější investoři. Nejdůležitější je mít přehled a neinvestovat jen podle emocí.

127 slov
1.3 minut čtení
27. 3. 2022
Martin Hradil
Martin Hradil

K investování do státních dluhopisů je dobré se zamyslet nad aktuálními úrokovými sazbami. Obecně platí, že když jsou úrokové sazby nízké, je lepší nakupovat, protože jejich cena bývá vyšší a výnosy pak klesají. Naopak při vysokých sazbách můžeš získat lepší výnos, ale cena dluhopisů bude nižší. Ekonomická situace určitě hraje roli, pokud je krize, může to vyvolat obavy a ceny dluhopisů kolísají.

Diverzifikace je fajn, nemusíš se držet jen státních dluhopisů. Můžeš zkusit i firemní dluhopisy, mají sice větší riziko, ale také větší výnos. Co se týče doby držení, záleží na tvých cílech a potřebách. Pokud jsi spíš konzervativní investor, klidně je můžeš mít delší dobu.

Ratingy zemí taky sleduj, pomáhá to odhadnout riziko daného dluhopisu. Čím lepší rating, tím menší šance na default. Je dobré být informovaný a sledovat trendy v ekonomice. Někdy je lepší počkat na lepší příležitost. Hlavně ale investuj do toho, čemu rozumíš.

145 slov
1.5 minut čtení
11. 3. 2022
Kamila Kratochvílová
Kamila Kratochvílová