Charts.cz/Fórum/Jak zjistit hodnotu NFT před koupí?

Jak zjistit hodnotu NFT před koupí?

V poslední době se stále více lidí zajímá o investice do NFT, ale mám pocit, že je to hodně chaotické a těžké se v tom vyznat. Zajímalo by mě, jaký je nejlepší způsob, jak si ověřit hodnotu NFT před tím, než se rozhodnu pro koupi. Je přece jasné, že ceny těchto digitálních aktiv mohou být velmi proměnlivé a já nechci koupit něco, co za pár dní ztratí na hodnotě. Mám na mysli různé faktory, které bych měl zvážit, jako třeba historie prodeje daného NFT, popularitu autora nebo platformy, kde se prodává. Je dobré sledovat trendy na trhu nebo zkoumat komunity kolem konkrétních projektů? Jaké nástroje nebo webové stránky byste doporučili pro porovnání cen a hodnocení NFT? A co když narazím na NFT, které je teď levné, ale vypadá zajímavě – jak poznám, jestli to není jen krátkodobý hype? Vím, že jsem asi moc opatrný, ale chtěl bych se ujistit, že dělám správná rozhodnutí a investuji rozumně. Měli byste nějaké tipy na to, co sledovat nebo jak se orientovat v této rychle se měnící scéně? Děkuju za rady!

177 slov
1.8 minut čtení
25. 11. 2024
Daniela Netolická
Daniela Netolická

Zjistit hodnotu NFT před koupí je fakt oříšek. Nejdřív se koukni na historii prodeje – většinou to najdeš na stránkách jako OpenSea nebo Rarible, kde vidíš, kolik a za jakou cenu se prodávaly podobné kusy. Popularita autora a platformy je taky důležitá, protože známější umělci mají větší šanci, že jejich díla porostou na hodnotě. Sleduj trendy na Twitteru nebo Discordu – tam se můžeš dozvědět hodně o tom, co se zrovna hýbe. Pokud narazíš na levný NFT, snaž se zjistit, proč je tak levný. Může to být hype, ale taky to může být jen špatná investice. Vždycky si dej pozor na komunity kolem projektů – pokud jsou aktivní a pozitivní, může to být dobrý signál. Dobré nástroje jsou třeba Nansen nebo CryptoSlam pro analýzu trhu a sledování trendů. Vždycky se snaž dělat vlastní výzkum a ne jen slepě následovat ostatní.

140 slov
1.4 minut čtení
12. 11. 2022
Helena Fučíková
Helena Fučíková

Zjistit hodnotu NFT před koupí může být fakt oříšek. Základem je prozkoumat historii prodeje – weby jako OpenSea nebo Rarity.tools ti ukážou, jak se cena vyvíjela. Důležitá je i popularita autora, pokud je známý nebo má dobrou reputaci, většinou to pomůže. Sledovat trendy na trhu a komunity kolem projektu je taky klíčový – Discord a Twitter jsou dobré zdroje informací.

Další tip je kouknout se na rarity NFT v rámci projektu, některé jsou vzácnější a tím i cennější. Když narazíš na levný NFT, zhodnoť ten projekt – sleduj, jestli má aktivní komunitu a co říkají lidé. Hype může být krátkodobý, takže buď opatrný s nákupy, když to vypadá příliš dobře. Na závěr, hodně investic do NFT je o pocitech a intuici – ale nezapomínej na důkladné zkoumání predtím, než sáhneš do peněženky.

132 slov
1.3 minut čtení
11. 1. 2025
Denisa Žáková
Denisa Žáková