Charts.cz/Fórum/Na co si dát pozor při koupi NFT?

Na co si dát pozor při koupi NFT?

Slyšel jsem, že NFTs teď frčí a každý o tom mluví, ale mám z toho trochu hlavu v oblacích. Jak to vlastně funguje? Mám pocit, že je to jako sbírání umění, akorát to není na papíře nebo plátně, ale v digitální podobě. Ale když chci investovat do NFT, co bych měl brát v potaz? Jak poznám, jestli je nějaké NFT opravdu hodnotné nebo jde jen o další módní výstřelek? Je dobré podívat se na autora nebo umělce, který to vytvořil? A co takové věci jako licenční práva nebo budoucí prodej? Jak se určuje cena NFT a jak se vyhnout podvodům? Je potřeba mít vůbec nějaké technické znalosti, abych mohl bezpečně nakupovat? A co platformy, na kterých se NFT prodávají – jsou některé lepší než jiné? Jak se vyhnout poplatkům, které by mě mohly stát víc než samotné NFT? Mám strach, že bych mohl koupit něco, co za pár měsíců nebude mít žádnou hodnotu – jak se dá zjistit, jestli je tohle investice na dlouhou trať nebo jen rychlá spekulace? A ještě jedna věc – je dobré diversifikovat i v oblasti NFT nebo je lepší soustředit se na jedno speciální téma? Vyplatí se investovat do známých značek nebo raději vsadit na neznámé umělce a jejich unikátní díla? Jaký máte názor na budoucnost NFT – je to trend, který tu zůstane, nebo brzy vyprchá? Rád bych slyšel vaše názory a rady od těch, co už mají s NFT zkušenosti!

237 slov
2.4 minut čtení
2. 10. 2024
Robert Tomeš
Robert Tomeš

Při koupi NFT je fakt důležitý hodně věcí zvážit. Jo, máš pravdu, že to vypadá jako sbírání umění, ale v digitálním světě. Než něco koupíš, zjisti si, kdo je autor. Známější tvůrci většinou mají stabilnější trh a lepší potenciál na růst ceny. Licenční práva jsou další věc – většinou nekupuješ všechna práva k dílu, takže se ujisti, co vlastně dostaneš.

Ceny NFT jsou často hodně subjektivní a ovlivněné hype kolem nich, takže se dívej na to, jak dlouho už NFT umělec působí a jestli má fanouškovskou základnu. Můžeš narazit na podvody, tak si dej pozor na podezřelé nabídky a neinvestuj do něčeho, co vypadá příliš dobře, než aby to byla pravda.

Co se platforem týče, některé jsou lepší než jiné – OpenSea třeba má široký výběr, ale poplatky můžou být vysoký. Zkus se podívat i na menší platformy s nižšími poplatky. A ohledně diversifikace – je dobrý mít víc typů NFT a nezaměřovat se jen na jedno téma nebo umělce. Každopádně je to všechno o výzkumu a trošku štěstí. Budoucnost NFT je těžko říct – trend může ustoupit, ale myslím, že tu zůstanou aspoň pro ty zajímavější projekty.

188 slov
1.9 minut čtení
3. 12. 2024
Matěj Pešta
Matěj Pešta

Takže, co se týče nákupu NFT, je dobrý mít pár věcí na paměti. První věc je, že to není jen o umění – spousta NFT má různé použití, jako herní předměty nebo komunitní přístup. Určitě zkoumej autora – někteří umělci mají větší reputaci a tím pádem i jejich díla by mohla mít víc hodnotu. Licenční práva jsou taky důležitý, protože nemusíš mít právo na komerční využití, i když vlastníš NFT.

Cena NFT je často určována poptávkou a nabídkou, ale sleduj i trendy na trhu, protože tohle může hodně kolísat. Podvody se dějou, tak si dej pozor na falešný projekty a ověřuj si, co kupuješ. Technické znalosti nejsou nutný, ale základní porozumění blockchainu a kryptoměnám ti může pomoct.

Co se platforem týče, tak OpenSea a Rarible jsou populární, ale každá má svoje poplatky. Někdy může být lepší zvolit menší platformy s nižšími náklady. Diversifikace v NFT? Může bejt rozumná, ale pokud najdeš něco, co tě fakt zajímá nebo co ti dává smysl, klidně do toho investuj víc. Značky můžou být stabilní volba, ale nezapomínej na neznámé talenty – někdy se ukážou jako skvělý investice.

Bohužel budoucnost NFT je teď trochu nejasná; někteří říkají, že to je jen bublina, jiní vidí dlouhodobý potenciál. Takže si dej pozor a investuj opatrně.

205 slov
2.1 minut čtení
6. 11. 2024
Soňa Koudelková
Soňa Koudelková