Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší platformy pro nákup NFT?

Jaké jsou nejlepší platformy pro nákup NFT?

Zajímalo by mě, na jakých platformách se nejlépe nakupují NFT. Vím, že existuje spousta různých tržišť, ale nejsem si jistý, které z nich jsou opravdu důvěryhodné a uživatelsky přívětivé. Slyšel jsem o Opensea, Rarible a několika dalších, ale chtěl bych se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s těmito platformami nebo doporučení, kde začít. Jak to vlastně funguje? Jaké poplatky si účtují a jak je to s bezpečností? Chtěl bych se ujistit, že moje investice do NFT budou dobře chráněny. Zajímají mě také různé typy NFT – jaké konkrétní kategorie se na těchto platformách prodávají? Pokud někdo může sdílet svůj pohled na nejlepší platformy pro nákup NFT a proč si vybral právě tyto, budu moc vděčný. Rád bych se dozvěděl i o případných podvodech nebo varováních, na co si dát pozor. Díky moc!

132 slov
1.3 minut čtení
18. 2. 2023
Josef Vlk
Josef Vlk

Tak já ti můžu říct, že Opensea je asi největší a nejznámější tržiště pro NFT. Je tam fakt hromada věcí – od umění po herní předměty. Rarible taky není marný, lidi tam prodávají dost kreativní kousky. Co se poplatků týče, tak většinou počítej s nějakým procentem z transakce plus třeba poplatky za gas, což může být dost nepříjemný, když je síť zatížená. Bezpečnost je důležitá – vždycky si dávej bacha na phishing a podvodný projekty. Zkontroluj si, co kupuješ a kdo to prodává. Na Opensea najdeš fakt širokou paletu NFT – umění, videa, kolekce a tak. Ale pozor na klony a falešné projekty! Měl bys se podívat na recenze a třeba i na Twitter nebo Discord komunity kolem těch projektů. To ti pomůže zjistit, jestli to má smysl. No a jo, občas se stane, že někdo udělá podvod s falešnými NFT, takže buď opatrnej a radši investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit.

154 slov
1.5 minut čtení
4. 8. 2024
Vladimír Pánek
Vladimír Pánek

Takže, když hledáš platformy na nákup NFT, určitě se podívej na OpenSea. Je to asi největší tržiště s nejširší nabídkou. Rarible je taky fajn, mají hodně unikátních kousků a ty si můžeš dokonce vytvářet vlastní NFT. Pak je tu ještě Foundation, ale ta je spíš pro umělce, takže pokud chceš jen nakupovat, tak se zaměř na první dvě.

Co se týče poplatků, většinou se pohybují kolem 2,5 - 5 % z ceny transakce, což je celkem běžný standard. Bezpečnost je taky důležitá, takže si dej pozor na podvody – vždycky si ověřuj autora a jeho předchozí prodeje. Na těchto platformách prodávají různý typy NFT – umění, videa, hudbu, virtuální pozemky atd.

Nejlepší je začít s malými investicemi a postupně se učit. Pozor si dej na falešné projekty a vždycky si projdi recenze a zkušenosti ostatních uživatelů. Hodně štěstí!

136 slov
1.4 minut čtení
15. 4. 2024
Barbora Hanzlová
Barbora Hanzlová