Charts.cz/Fórum/Proč diverzifikovat investice, když mám úspěšné akcie?

Proč diverzifikovat investice, když mám úspěšné akcie?

Mám několik akcií, které mi přinášejí dobrý zisk a vlastně jsem s nimi spokojený. Určitě to vypadá, že bych měl pokračovat v jejich držení a možná i nakupovat další akcie od stejného výrobce nebo v podobném sektoru, na který jsem zvyklý. Jenže se mi stále objevuje myšlenka, proč bych měl vůbec uvažovat o diverzifikaci investic. Nezdá se mi to jako nutnost, když mé současné akcie fungují tak dobře. Když mám už nějaké úspěšné investice, tak proč bych měl riskovat s novými možnostmi nebo dokonce s jinými třídami aktiv? Jaký smysl má rozkládat riziko, když mám něco, co funguje? Není lepší soustředit se na to, co už mám a maximalizovat to? Mám strach, že pokud začnu investovat do nových věcí jako jsou třeba kryptoměny nebo nemovitosti, tak bych mohl přijít o zisk, který mám teď. Jaké jsou vlastně výhody diverzifikace? Je to jen teorie, nebo to má nějaké praktické opodstatnění? Jaké příklady úspěšných investorů by mohly potvrdit význam diverzifikace? Co když se mi daří a pak přijde nějaká krize? Jak si mám být jistý, že moje investice budou i nadále bezpečné? Opravdu je pro mě diverzifikace nutná, nebo je to jen další investiční mýtus?

193 slov
1.9 minut čtení
19. 12. 2021
Milena Kalousová
Milena Kalousová

Diverzifikace je dost důležitá, i když máš teď úspěšné akcie. Věc je ta, že trhy jsou nevyzpytatelné a co funguje dnes, nemusí fungovat zítra. Když máš všechno v jedné nebo dvou akciích, riskuješ, že přijde nějaká krize nebo špatná zpráva a tvé investice spadnou. Zkus si představit, že bys investoval jen do jedné firmy a ta by najednou měla problémy, tak bys přišel o hodně peněz. Když diverzifikuješ, rozkládáš riziko na víc aktiv – třeba akcie z různých sektorů, nemovitosti nebo i něco jako kryptoměny. Je to jako pojistka. Mnoho úspěšných investorů, jako Warren Buffett, vždycky říká, že je lepší mít širší portfolio než se soustředit jen na pár věcí. Takže i když teď máš dobré akcie, měl bys uvažovat o jiných možnostech, aby ses chránil před nečekanými situacemi. Tím pádem i v případě krize můžeš mít šanci na stabilní zisky a menší ztráty.

144 slov
1.4 minut čtení
4. 12. 2024
Jakub Procházka
Jakub Procházka

Diverzifikace je důležitá právě proto, že akcie, co teď fungují, můžou klidně spadnout. Nikdy nevíš, kdy přijde krize nebo něco nečekaného. Třeba nějaký skandál ve firmě nebo ekonomická krize a tvoje "úspěšné" akcie se najednou propadnou. Když máš investice rozložené v různých sektorech nebo dokonce třídách aktiv jako nemovitosti, zlato nebo kryptoměny, tak riziko klesá. I když ti teď akcie jdou, můžeš přijít o všechno, když se trh otočí. Historie ukazuje, že i velcí investoři jako Warren Buffett rozkládají portfolio a drží různé investice. Takže diverzifikace není jen teorie, je to praktická ochrana. Jo, možná tě to teď neláká, ale když ti jednou akcie spadnou, tak si pak řekneš, že jsi měl radši rozložit riziko.

115 slov
1.2 minut čtení
27. 9. 2024
Jana Brychtová
Jana Brychtová