Proč diverzifikovat investice, když mám úspěšné akcie?
Mám několik akcií, které mi přinášejí dobrý zisk a vlastně jsem s nimi spokojený. Určitě to vypadá, že bych měl pokračovat v jejich držení a možná i nakupovat další akcie od stejného výrobce nebo v podobném sektoru, na který jsem zvyklý. Jenže se mi stále objevuje myšlenka, proč bych měl vůbec uvažovat o diverzifikaci investic. Nezdá se mi to jako nutnost, když mé současné akcie fungují tak dobře. Když mám už nějaké úspěšné investice, tak proč bych měl riskovat s novými možnostmi nebo dokonce s jinými třídami aktiv? Jaký smysl má rozkládat riziko, když mám něco, co funguje? Není lepší soustředit se na to, co už mám a maximalizovat to? Mám strach, že pokud začnu investovat do nových věcí jako jsou třeba kryptoměny nebo nemovitosti, tak bych mohl přijít o zisk, který mám teď. Jaké jsou vlastně výhody diverzifikace? Je to jen teorie, nebo to má nějaké praktické opodstatnění? Jaké příklady úspěšných investorů by mohly potvrdit význam diverzifikace? Co když se mi daří a pak přijde nějaká krize? Jak si mám být jistý, že moje investice budou i nadále bezpečné? Opravdu je pro mě diverzifikace nutná, nebo je to jen další investiční mýtus?