Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli je NFT cenné nebo ne?

Jak zjistit, jestli je NFT cenné nebo ne?

V poslední době se hodně mluví o NFT a všichni kolem mě se zdají být nadšení z možnosti investovat do digitálních uměleckých děl nebo sběratelských předmětů. Ale jak vlastně zjistit, jestli je konkrétní NFT cenné nebo ne? Existují nějaké jasné ukazatele, podle kterých bych měl posuzovat hodnotu? Jak moc hraje roli umělec nebo tvůrce v celkové ceně NFT? Slyšel jsem, že některé NFT se prodávají za miliony dolarů, zatímco jiné se dají pořídit za pár stovek. Co určuje tu rozdílnost? A co třeba trh – jak mění poptávka a nabídka hodnotu těchto digitálních aktiv? A co historie prodeje? Měl bych se podívat na to, kolik byla daná NFT prodána v minulosti? Když už mluvíme o trendech, jak moc důležité jsou aktuální módní vlivy nebo komunitní zájem pro cenu NFT? Je dobré sledovat sociální média a trendy v kryptosvětě, abych zjistil, co je právě v kurzu? Zkrátka mě zajímají všechny možné faktory, které by mi mohly pomoci odhalit skutečnou hodnotu NFT. Je to vůbec možné nějak objektivně vyhodnotit? Nebo je to spíš taková sázka do loterie, kde nikdy přesně nevíte, co bude mít cenu a co ne?

186 slov
1.9 minut čtení
27. 10. 2023
Kristýna Kadlecová
Kristýna Kadlecová

Hodnota NFT se určuje spoustou faktorů, takže to není úplně jednoduchý. Určitě hraje roli umělec nebo tvůrce – pokud je to někdo slavný nebo má dobrou reputaci, tak jeho dílo může mít větší hodnotu. Pak je tu poptávka a nabídka na trhu, což může dost kolísat. Sleduj, kolik se podobná NFT prodává a jak rychle. Historie prodeje je taky důležitá – jestli už bylo nějaké NFT prodáno za velké peníze, může to naznačovat, že má potenciál růst. Trendy a komunitní zájem hrajou roli taky, jakmile se něco stane "cool", tak ceny můžou vystřelit. Takže jo, sledování sociálních médií a diskuzí v kryptokomunitě ti může pomoct zjistit, co je teď v kurzu. Ale pamatuj, je to dost riskantní investice – klidně se může stát, že koupíš něco, co ztratí na hodnotě. Takže buď opatrnej a nesázej všechno na jednu kartu.

139 slov
1.4 minut čtení
25. 4. 2024
Filip Bečka
Filip Bečka

Je to fakt složitý, protože hodnota NFT se určuje podle spousty faktorů. První věc, co bys měl brát v úvahu, je umělec nebo tvůrce – když je to někdo známý, tak to rozhodně hraje velkou roli. Pak je tu poptávka a nabídka. Pokud je něco velmi vyhledávané a málo dostupné, cena jde nahoru. Historie prodeje taky dost napoví – sleduj, za kolik se prodávalo v minulosti, pokud se to prodává za vysoké částky pravidelně, tak to může být dobrý znamení. Trendy a hype v komunitě jsou taky klíčový, občas se na sociálních sítích objeví něco, co lidi prostě chtějí mít a pak to šíleně roste. Ale pozor – není nic jistýho a může to být fakt jako loterie. I když děláš průzkum a sleduješ všechny ty věci, nikdy nevíš, co se stane. Takže buď opatrnej, investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

143 slov
1.4 minut čtení
24. 7. 2023
Ladislav Kubíček
Ladislav Kubíček