Co je to NFT a jak to funguje?
Zajímalo by mě, co přesně znamená pojem NFT, protože jsem o tom slyšel hodně v poslední době, ale stále jsem z toho dost zmatený. Všude se mluví o tom, jak jsou NFT unikátní a jak lidé za ně utrácejí obrovské částky, ale moc nechápu, co to vlastně je. Jak to funguje? Je to nějaká forma digitálního umění, nebo něco jiného? Jak se liší od běžných digitálních souborů, které mohu sdílet na internetu? Jak vlastně můžu mít jistotu, že když si koupím NFT, tak skutečně vlastním něco unikátního a že to nemůže mít někdo jiný? A co technologie za tím vším? Slyšel jsem o blockchainu a kryptoměnách, ale pořád mi to není úplně jasné. Je pravda, že NFT mohou mít různou hodnotu v závislosti na poptávce? A co když ten digitální obrázek nebo video, které koupím jako NFT, je dostupné i jinde na internetu – jak to souvisí s tím, co vlastně kupuji? Měly by mě zajímat i nějaké další aspekty, jako je ochrana práv nebo budoucnost NFT trhu? Rád bych věděl víc o tom, jakým způsobem se NFT obchodují a co všechno k tomu potřebuji vědět. Přijde mi fascinující, že se může stát něco jako digitální sběratelství a jak do toho zasahují nové technologie. Takže pokud by mi mohl někdo objasnit, co vlastně jsou NFT a jak přesně fungují v praktickém životě investora, byl bych moc vděčný.