Charts.cz/Fórum/Co je to NFT a jak to funguje?

Co je to NFT a jak to funguje?

Zajímalo by mě, co přesně znamená pojem NFT, protože jsem o tom slyšel hodně v poslední době, ale stále jsem z toho dost zmatený. Všude se mluví o tom, jak jsou NFT unikátní a jak lidé za ně utrácejí obrovské částky, ale moc nechápu, co to vlastně je. Jak to funguje? Je to nějaká forma digitálního umění, nebo něco jiného? Jak se liší od běžných digitálních souborů, které mohu sdílet na internetu? Jak vlastně můžu mít jistotu, že když si koupím NFT, tak skutečně vlastním něco unikátního a že to nemůže mít někdo jiný? A co technologie za tím vším? Slyšel jsem o blockchainu a kryptoměnách, ale pořád mi to není úplně jasné. Je pravda, že NFT mohou mít různou hodnotu v závislosti na poptávce? A co když ten digitální obrázek nebo video, které koupím jako NFT, je dostupné i jinde na internetu – jak to souvisí s tím, co vlastně kupuji? Měly by mě zajímat i nějaké další aspekty, jako je ochrana práv nebo budoucnost NFT trhu? Rád bych věděl víc o tom, jakým způsobem se NFT obchodují a co všechno k tomu potřebuji vědět. Přijde mi fascinující, že se může stát něco jako digitální sběratelství a jak do toho zasahují nové technologie. Takže pokud by mi mohl někdo objasnit, co vlastně jsou NFT a jak přesně fungují v praktickém životě investora, byl bych moc vděčný.

227 slov
2.3 minut čtení
4. 1. 2024
Natálie Řezáčová
Natálie Řezáčová

NFT, neboli non-fungible token, je jakýsi digitální certifikát, který potvrzuje vlastnictví určitého digitálního souboru. Může to být třeba obrázek, video nebo i hudba. Na rozdíl od běžných digitálních souborů, které můžeš kopírovat a sdílet, NFT je unikátní a každý z nich má svůj vlastní identifikační kód na blockchainu – což je decentralizovaná databáze, která zajišťuje transparentnost a bezpečnost.

Když si koupíš NFT, kupuješ vlastně právo na určité dílo, i když to dílo můžeš najít zdarma na internetu. Je to jako s uměleckým dílem v galerii; můžeš mít reprodukci, ale originál má hodnotu. Hodnota NFT se může hodně lišit podle poptávky a toho, kdo je tvůrcem.

Co se týče práv, většinou kupuješ pouze vlastnictví tokenu, ne nutně autorská práva k samotnému dílu. Takže pokud chceš něco prodávat nebo používat komerčně, musel bys mít povolení od autora.

Obchodují se na speciálních platformách jako OpenSea nebo Rarible. K tomu potřebuješ kryptoměnu (nejčastěji Ethereum) a peněženku na kryptoměny. Je to docela nový trh a dost lidí ho považuje za rizikový, takže si dej pozor na to, co kupuješ a dbej na důvěryhodnost projektů.

178 slov
1.8 minut čtení
27. 11. 2024
Irena Brožová
Irena Brožová

NFT, nebo nefungibilní tokeny, jsou v podstatě digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví něčeho unikátního, většinou digitálního umění nebo sběratelských kousků. Na rozdíl od běžných digitálních souborů, které můžeš sdílet a kopírovat, NFT jsou zapsané na blockchainu, což je ta technologie, která zajišťuje jejich jedinečnost a autenticitu. Když si koupíš NFT, kupuješ si teda certifikát o vlastnictví daného díla, ne samotné dílo jako takové. I když ten obrázek můžeš najít i jinde na internetu, ty máš tu exkluzivní „záplatu“ na blockchainu, která říká, že jsi jeho vlastník.

Hodnota NFT závisí hodně na poptávce – čím víc lidí chtějí nějaký konkrétní kousek, tím víc za něj zaplatí. Jak se to obchoduje? Existují speciální platformy jako OpenSea nebo Rarible, kde můžeš nakupovat a prodávat NFT. Musíš mít nějakou kryptoměnu (většinou Ethereum) a peněženku pro uchovávání těchto digitálních aktiv.

Co se týče práv, to je trochu složitější. Kupuješ si právo na vlastnictví tokenu, ale nemusí to nutně znamenat autorská práva k dílu. Je dobrý se na to podívat před nákupem. Budoucnost trhu NFT je zatím nejistá – může to být bublina nebo nový směr investování. Každopádně se to vyvíjí rychle a stojí za to mít přehled.

190 slov
1.9 minut čtení
4. 11. 2024
Roman Netolický
Roman Netolický