Charts.cz/Fórum/Jak určuji poplatky u ETF a co to znamená pro moji investici?

Jak určuji poplatky u ETF a co to znamená pro moji investici?

Zdravím, mám dotaz ohledně investic do ETF. Zajímalo by mě, jak přesně určuji poplatky spojené s těmito fondy. Slyšel jsem o různých typech poplatků, jako jsou správcovské poplatky, transakční poplatky nebo třeba náklady na správu portfolia, ale nejsem si jistý, co všechno to zahrnuje a jak to ovlivňuje moji celkovou investici. Jak moc jsou tyto poplatky důležité a co konkrétně znamenají pro mé výnosy? Mám pocit, že pokud budu ignorovat tyto náklady, můžu přijít o hodně peněz. Je nějaký způsob, jak porovnat ETF na základě jejich poplatků? A jak se liší poplatky mezi různými ETF? Mám také obavy, jestli je třeba brát v úvahu něco jiného, než jen samotné procento poplatků. Jak moc se dají tyto poplatky optimalizovat? Děkuji za jakékoli rady alebo zkušenosti.

124 slov
1.2 minut čtení
7. 8. 2022
David Khýr
David Khýr

Když investuješ do ETF, tak poplatky jsou fakt důležitý. Základní poplatek, kterej se většinou zmiňuje, je TER (total expense ratio), což je procento z investice, co platíš ročně za správu fondu. Tenhle poplatek zahrnuje všecko – od správcovskejch poplatků přes náklady na audit až po další výdaje. Čím nižší TER, tím více peněz ti zůstane v kapse na dlouhá léta.

Pak jsou tu ještě transakční poplatky, který platíš brokerovi, když kupuješ nebo prodáváš ETF. Ty se můžou dost lišit podle toho, jakého brokera máš. Někteří nabízejí bezpoplatkový obchodování, ale to záleží na konkrétní platformě.

Důležitý je taky sledovat likviditu ETF. Když je ETF málo obchodovaný, můžeš mít větší rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou (spread), což ti sníží výnosy.

Při porovnávání ETF si dej pozor nejen na procenta poplatků, ale i na výkonnost fondu a jeho složení. Třeba víc diverzifikovaný fond může mít vyšší poplatky, ale zas ti může nabídnout stabilnější výnosy. Optimalizace poplatků jde udělat tím, že si vybereš ETF s nízkým TER a dobrým renomé správce. Takže jo, poplatky jsou fakt důležitý a měli bys je brát vážně.

177 slov
1.8 minut čtení
18. 6. 2024
Vladimíra Čermáková
Vladimíra Čermáková

Poplatky u ETF jsou fakt důležitý, protože ti můžou dost snížit výnosy. Základem je zkoumat TER (Total Expense Ratio) – to je celkový náklady na správu fondu, zahrnuje správcovské poplatky a další různý náklady. Pak jsou tady ještě transakční poplatky, což jsou poplatky, který platíš brokerovi za koupi/prodej ETF. Někdy můžeš narazit na skryté náklady, jako je spread mezi nákupní a prodejní cenou.

Je fajn si udělat průzkum a porovnat různé ETF podle těchto poplatků. Různý fondy můžou mít dost odlišné poplatky, takže třeba vybrat ETF s nízkým TER ti může ušetřit dost peněz v dlouhodobým horizontu. Ale pozor, nesmíš koukat jen na procenta – třeba likvidita fondu nebo jeho výkonnost v minulosti taky hrajou roli.

Optimalizovat se to dá tak, že si najdeš ETF, který má nízké náklady a zároveň splňuje tvoje investiční cíle. Takže se fakt neboj ty poplatky sledovat, dlouhodobě to může udělat velkej rozdíl.

148 slov
1.5 minut čtení
17. 10. 2022
Štěpán Vyskočil
Štěpán Vyskočil