Charts.cz/Fórum/Měl bych se bát volatility na trhu s ETF?

Měl bych se bát volatility na trhu s ETF?

V poslední době jsem začal více zkoumat trh s ETF a pořád mě trápí otázka, jestli bych se měl bát té volatility, která se tam občas objevuje. Jak moc je to rizikové pro investory jako já, kteří teprve začínají? Vím, že ETF nabízejí diverzifikaci a to je fajn, ale co když se trh začne chovat nevyzpytatelně? Mám pocit, že volatility je něco, co může odradit i zkušenější investory, ale zároveň slyším názory, že volatilita může být i příležitostí. Jak to vlastně je? Je pravda, že krátkodobé výkyvy mohou ovlivnit dlouhodobou investici? Když vidím grafy s rychlými vzestupy a pády cen, cítím se nejistě a nevím, jestli to mám brát jako součást hry nebo jako důvod k panice. Myslíte si, že je lepší mít strategii na poklesy nebo se spolehnout na to, že trh se v dlouhodobém horizontu uklidní? Jak jste na tom vy? Bojíte se volatility nebo ji berete jako normální součást investování do ETF? Jaké máte zkušenosti s tímto typem investic a jak se vyrovnáváte s nervozitou, když ceny skáčou nahoru dolů? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké tipy nebo triky, jak zvládnout psychologii investování v takto volatilním prostředí. Díky za vaše názory!

195 slov
2 minut čtení
2. 11. 2022
Marie Charvátová
Marie Charvátová

Volatilita na trhu s ETF může být fakt stresující, ale je potřeba si uvědomit, že je to normální součást investování. Když jsi nový investor, můžeš mít tendenci reagovat na krátkodobé výkyvy a to může vést k panice, což vůbec není dobrý přístup. ETF jsou fajn, protože ti dávají rozložení rizika, ale i tak se trh může chovat dost nevyzpytatelně.

Myslím, že místo toho, abys se bál volatility, měl bys se zaměřit na dlouhodobou strategii. Krátkodobé pohyby sice mohou ovlivnit tvoje psychické zdraví, ale pokud investuješ s dlouhodobým cílem, třeba na důchod nebo jiné větší výdaje, tak to nakonec nezačne tolik vadit. Volatilita může být dokonce příležitostí nakoupit za lepší ceny.

Je dobrý mít plán, třeba když cena klesne o určité procento, tak nakoupit víc. Taky doporučuji sledovat trh a vědět, proč ceny skáčou - jestli je to z důvodu nějakých ekonomických zpráv nebo jen přehnané reakce trhu. Zkus si také udržet chladnou hlavu a nesledovat akcie každý den. Psychologie investování je klíčová a čím víc budeš investovat na základě emocí, tím hůř skončíš.

171 slov
1.7 minut čtení
29. 5. 2023
Jindřich Duchoň
Jindřich Duchoň

Volatilita na trhu s ETF je fakt, se kterým musíš počítat. Pro začátečníky to může být dost stresující, ale je dobré si uvědomit, že trh má tendenci se v dlouhém horizontu uklidnit. Krátkodobé výkyvy ti sice mohou přidělat vrásky, ale pokud investuješ s jasnou strategií a dlouhodobým cílem, nemusíš panikařit.

Diverzifikace, co ETF nabízejí, ti může pomoct rozložit riziko, což je fajn. V době poklesu bys mohl využít příležitosti a nakoupit víc za nižší ceny. Mnoho zkušenějších investorů to dělá a nemají problém s tím, že trh občas klesne.

Psychologie je důležitá – zkus se nesoustředit na krátkodobé pohyby a místo toho se zaměř na to, jaký máš dlouhodobý plán. Dobré je mít připravenou strategii na poklesy, abys věděl, co dělat. Tím pádem bys nemusel panikařit při každém propadu. Každý investor to má jinak – někteří se bojí víc, jiní míň. Zjisti si, co ti vyhovuje a klidně si udělej malý testovací portfólio, abys viděl, jak reaguješ na poklesy v praxi.

160 slov
1.6 minut čtení
7. 6. 2024
Jiří Janeček
Jiří Janeček