Charts.cz/Fórum/Kde najdu srovnání výkonnosti různých ETF?

Kde najdu srovnání výkonnosti různých ETF?

Chtěl bych se zeptat, kde je možné najít nějaké srovnání výkonnosti různých ETF. Zajímá mě, jak se různé fondy chovají v průběhu času a které z nich přinášejí nejlepší výnosy. Slyšel jsem, že některé weby nabízejí podrobné analýzy a porovnání, ale nejsem si jistý, které jsou nejlepší. Je důležité mít na paměti nejen historickou výkonnost, ale také poplatky a další faktory, které ovlivňují celkový výsledek investice. Mám také na mysli, že by bylo fajn mít možnost filtrovat podle různých kritérií, jako je sektor, geografická oblast nebo typ aktiv. Můžete mi doporučit nějaké konkrétní stránky nebo nástroje, které by mě mohly pomoci? Rád bych měl vše přehledně na jednom místě a vyhnul se tak zbytečnému hledání informací na různých místech. Jaké máte zkušenosti s porovnáváním ETF a co považujete za nejdůležitější při výběru? Díky za jakoukoliv pomoc!

136 slov
1.4 minut čtení
22. 1. 2025
Vojtěch Fučík
Vojtěch Fučík

Existuje pár dobrých webů, kde můžeš porovnat ETF. Zkus třeba Morningstar, tam mají solidní databázi a můžeš si filtrovat podle různých kritérií. Další fajn zdroj je Yahoo Finance, kde najdeš historické výkony a poplatky. Často taky používám JustETF, ten je hodně zaměřený na evropské trhy a má snadné srovnání fondů. Nezapomeň se podívat i na faktory jako TER (celkové náklady) a likviditu, to může ovlivnit celkový výnos. Když vybíráš ETF, koukni se taky na sektor a region, ať víš, do čeho vlastně investuješ. Historická výkonnost je super, ale měj na paměti i tržní podmínky a jak se fond choval v krizi. To ti dá lepší obraz o riziku. Držím palce s investováním!

112 slov
1.1 minut čtení
16. 1. 2025
Marek Kučera
Marek Kučera

Pokud hledáš srovnání výkonnosti ETF, tak doporučuju kouknout na weby jako je Morningstar nebo JustETF. Tyhle stránky mají hezké filtry, takže si můžeš vybrat podle sektoru, regionu nebo typu aktiv. Zároveň tam najdeš i historickou výkonnost a poplatky, což je fakt důležitý. Můžeš si porovnat různé fondy vedle sebe a vidíš, jak si vedou v čase. Taky se mrkni na Yahoo Finance, tam mají taky srovnání a uživatelsky přívětivé rozhraní. Většinou se hodně dbá na náklady a výnosy, ale nezapomeň i na to, jaký má ETF styl investování, což může mít vliv na riziko. Jo a ještě, pokud chceš víc do hloubky, můžeš zkusit i faktory jako likviditu nebo správce fondu. To ti pomůže udělat lepší rozhodnutí.

117 slov
1.2 minut čtení
21. 1. 2025
Andrea Zachová
Andrea Zachová