Na co se zaměřit při výběru ETF pro dlouhodobé investice?
Když přemýšlím o investicích, ETF se mi zdají jako super možnost, ale jak vlastně vybrat to správné? Vím, že se mluví o různých věcech jako jsou náklady na správu, likvidita a výkonnost, ale co to vlastně všechno znamená? Měli bychom se dívat na historické výnosy, nebo je to jenom marketingový trik? A co když chci investovat do konkrétního sektoru, jak zjistit, které ETF pokrývá ten sektor nejlépe? Jak důležitá je diverzifikace v rámci ETF a mohou se nějaká ETF dostat do problémů? Mám také pocit, že někteří lidé doporučují zaměřit se na dividendová ETF, protože pasivní příjem je vždycky lákavý. Je to dobrá strategie pro dlouhodobé investice, nebo bych měl raději hledat růstové ETF? A co s daňovými aspekty – ovlivňuje nějaký způsob výběru ETF to, kolik budu platit na daních? Pokud mám například zájem o ESG faktory a chci investovat do udržitelných ETF, jak zjistím, zda opravdu splňují moje očekávání ohledně environmentálních a sociálních kritérií? Rád bych se dozvěděl, na co všechno se zaměřit při tom výběru a co všechno by mělo hrát roli v mých rozhodnutích. Díky moc za tipy!