Charts.cz/Fórum/Jak vybírat dividendové akcie pro diverzifikaci portfolia?

Jak vybírat dividendové akcie pro diverzifikaci portfolia?

Když přemýšlím o diverzifikaci svého investičního portfolia, tak se mi dost často vkrádá na mysl otázka, jak vlastně správně vybírat dividendové akcie. Uvědomuji si, že dividendové akcie mohou být skvělým zdrojem pasivního příjmu a zároveň stabilní součástí portfolia, ale co všechno bych měl mít na paměti při jejich výběru? Je jasné, že bych měl zkoumat firmy, které mají historii vyplácení dividend a ideálně i jejich rostoucí tendenci. Ale jak moc důležité jsou ukazatele jako P/E ratio nebo yield? A co další faktory jako je schopnost firmy generovat hotovost nebo její postavení na trhu? Jak velký význam má diverzifikace v rámci sektoru – měl bych investovat do akcií z různých odvětví, nebo se soustředit na jeden sektor, který mě zajímá? Jaké jsou vaše zkušenosti s dividendovými akciemi a co považujete za klíčové při jejich výběru? Mohli byste doporučit nějaké konkrétní společnosti nebo ETF zaměřené na dividendy? A ještě jedna věc – co říkáte na riziko spojené s investováním do dividendových akcií v dnešní době, kdy se trhy chovají tak nepředvídatelně? Díky za jakékoli tipy a rady, hodně mi to pomůže!

179 slov
1.8 minut čtení
19. 11. 2022
Karel Matějka
Karel Matějka

Když jde o vybírání dividendových akcií, tak je dobrý mít na paměti pár věcí. První je určitě historie vyplácení dividend – hledej firmy, které to dělají už delší dobu a ideálně zvyšují výplatu. To ukazuje na stabilitu a důvěru firmy. Také je dobrý se podívat na ukazatele jako P/E ratio, ale nesmíš se soustředit jen na to – yield je taky důležitý, ale moc vysoký může signalizovat problém.

Dohromady s tím bys měl zkoumat, jak firma generuje hotovost, to je klíčový pro udržení dividend. Postavení na trhu taky hraje roli; silné firmy v oboru mají větší šanci přežít krize. Co se týče diverzifikace, doporučuju mít akcie z různých sektorů. Sice se můžeš soustředit na ten, který tě baví, ale rozprostřením rizika se ochráníš proti výkyvům.

Jako ETF bych doporučil třeba Vanguard Dividend Appreciation ETF, to má dobré portfolio. A ohledně rizika – jo, trhy jsou teď dost nepředvídatelný, takže být opatrný je rozumné. Ale pokud jsi dlouhodobý investor, dividendové akcie mají většinou schopnost překonat tržní turbulence.

165 slov
1.7 minut čtení
24. 1. 2025
Jan Procházka
Jan Procházka

Při výběru dividendových akcií je dobrý začátek koukat na firmy s dlouhou historií vyplácení dividend, protože to ukazuje stabilitu. P/E ratio ti může napovědět, jestli je akcie nadhodnocená nebo podhodnocená, ale nesmíš se na to dívat jako na jediný ukazatel. Yield je super, ale pozor na příliš vysoké výnosy – často to znamená nějaký problém. Rozhodně sleduj i schopnost firmy generovat hotovost a její pozici v oboru, to je klíčové pro udržení dividend. Co se týče diverzifikace, je lepší mít akcie z různých sektorů, protože když jeden sektor padne, druhý může růst. Já osobně mám rád ETF zaměřené na dividendy, třeba Vanguard Dividend Appreciation ETF nebo Schwab U.S. Dividend Equity ETF. A co se rizika týče, tak v dnešní době to chce opatrnost – trhy jsou dost nepředvídatelné, takže je dobré mít rezervu a ne vsadit všechno na jednoho koně. Hlavně se nenech unést a dělej si vlastní průzkum.

149 slov
1.5 minut čtení
2. 10. 2024
Vladimír Eliáš
Vladimír Eliáš