Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na investici do dluhopisů?

Kdy je nejlepší čas na investici do dluhopisů?

Zajímalo by mě, jestli se teď vyplatí kupovat dluhopisy, nebo bych měl počkat na lepší dobu. Sleduji trh a zdá se mi, že úrokové sazby začínají růst, což by mohlo ovlivnit ceny dluhopisů. Mám pocit, že teď je trochu nejasná situace, a tak se ptám, zda je dobré nakupovat hned, nebo jestli je lepší vyčkat, až se situace stabilizuje. Zajímá mě také, jaké faktory bych měl brát v úvahu při rozhodování. Co si o tom myslíte? Kdybyste byli na mém místě, co byste udělali? Jaké máte zkušenosti s investicemi do dluhopisů v obdobích nejistoty? Předem díky za vaše názory!

99 slov
1 minut čtení
6. 2. 2024
Jaroslav Kopal
Jaroslav Kopal

No, to je těžko říct. Teď je to fakt složitý, když úrokový sazby rostou. Obecně platí, že když úrokový sazby jdou nahoru, ceny dluhopisů klesají. Takže pokud teď koupíš dluhopisy a za chvíli se úroky zvednou ještě víc, tvoje investice může ztratit na hodnotě. Na druhou stranu, některý dluhopisy můžou nabízet lepší výnosy teď, než později, takže záleží na tom, co hledáš. Měl bys taky zvážit, jak dlouho chceš mít peníze vázaný. Když jsi v nejistotě, možná by stálo za to počkat a sledovat, co se bude dít dál. Ale nečekej příliš dlouho – trhy se můžou změnit rychle. Pokud máš nějaké zkušenosti s volatilitou trhu, tak víš, že faktory jako inflace nebo geopolitická situace taky hrají roli. Takže jestli si nejsi jistej, můžeš zkusit investovat postupně a ne všechno najednou. Ale tohle není investiční poradenství, takže si to pořád promysli.

141 slov
1.4 minut čtení
17. 3. 2024
Kamila Havlová
Kamila Havlová

Když se na to dívám, investice do dluhopisů teď může být dost riskantní, zvlášť když úrokové sazby rostou. Jakmile sazby jdou nahoru, ceny dluhopisů klesají, takže kupovat je teď může znamenat, že za chvíli budou stát míň. Ale na druhou stranu, pokud držíš dluhopisy dlouhodobě, tak ti ty výnosy za to čekání mohou nakonec vykompenzovat.

Doporučil bych si zmapovat situaci – kouknout se na to, co dělá centrální banka a jaké jsou ekonomické predikce. Taky záleží na tom, jakou máš investiční strategii. Jestli jsi na krátkodobé spekulace, tak bych asi ještě počkal. Ale pokud plánuješ investici držet delší dobu, tak to může být v pohodě.

Osobně jsem v obdobích nejistoty vždycky radši diversifikoval portfolia a nespoléhal jen na jeden typ investice. Takže určitě zvaž i jiný instrument než jen dluhopisy. Kdo ví, co se stane dál.

136 slov
1.4 minut čtení
23. 10. 2024
Bohumil Vaníček
Bohumil Vaníček