Charts.cz/Fórum/Diverzifikace portfolia: Jen ETF nebo i kryptoměny?

Diverzifikace portfolia: Jen ETF nebo i kryptoměny?

Když se zamýšlím nad tím, jak efektivně diverzifikovat své investiční portfolio, stále se mi v hlavě honí otázka, zda by bylo rozumné omezit se pouze na ETF, nebo bych měl přidat i kryptoměny. V posledních letech jsem sledoval, jak se trh s kryptoměnami vyvíjí a jak láká mnoho investorů svými vysokými výnosy, ale zároveň i obrovskými riziky. Je fakt, že ETF nabízí stabilitu a rozložení rizika napříč různými sektory a aktivy, což zní lákavě. Ale co když právě kryptoměny mohou nabídnout další příležitosti k růstu? Mám strach, že pokud se zaměřím jen na ETF, mohu přijít o potenciál, který kryptoměny představují. Na druhou stranu, co když se do kryptoměn pustím a nakonec mě to bude stát víc než jen peníze? Jak bych měl posoudit svůj vlastní risk appetite? Není lepší držet se osvědčených investic jako jsou ETF a vyhnout se nejistotám spojeným s kryptoměnami? Měli byste tedy diverzifikovat portfolio pouze s ETF nebo zvážit i přidání kryptoměn do mixu? Jaké máte zkušenosti s kombinací těchto dvou typů investic? Co byste doporučili začínajícímu investorovi v této situaci?

176 slov
1.8 minut čtení
12. 3. 2024
Eduard Roubal
Eduard Roubal

Není to jednoduchý, každopádně. ETF jsou fajn, mají tu výhodu diversifikace a stabilitu, což je dobrý pro většinu lidí, co si chtějí udržet nějaký klid. Ale na druhou stranu, kryptoměny můžou přinést fakt vysoké výnosy, pokud se trefíš do správného momentu. Všechno má svý pro a proti. Záleží na tom, jak moc jsi ochotnej riskovat. Pokud jsi spíš konzervativní investor, tak bych šel spíš do ETF. Ale jestli máš chuť zkusit něco nového a věříš v potenciál kryptoměn, tak proč ne? Možná by stálo za to mít mix obojího, třeba 80% v ETF a 20% v kryptoměnách. Tak aspoň nebudeš úplně v jednom koši. Taky je dobrý mít nějaký plán, co s těma investicema chceš dělat. A nesmíš zapomínat na to, že kryptoměny jsou hodně volatilní. Takže si rozmysli, co ti sedí víc.

133 slov
1.3 minut čtení
4. 11. 2023
Kateřina Musilová
Kateřina Musilová

Úplně rozumím, jak to máš. Investování je dost o riziku a osobních preferencích. ETF jsou určitě stabilnější a můžeš se na ně spolehnout. Rozložíš tím riziko napříč různýma sektorama, což je fajn, zvlášť pro začínající investory. Na druhou stranu, kryptoměny mají svůj potenciál a mohou ti přinést vysoké výnosy, ale ta volatilita je šílená. Někdy to lítá dolů tak rychle, že si říkáš, jestli to za to stojí.

Myslím, že bys mohl zkusit kombinaci obojího - třeba mít většinu v ETF pro stabilitu a malou část v kryptu jako spekulaci nebo pro růst. Ale musíš si ujasnit, kolik jsi ochotný riskovat. Zjisti, co ti vyhovuje víc - jestli klidné spaní s ETF nebo vzrušení s kryptem. Osobně bych začal opatrně a časem to ladil podle toho, jak se trh vyvíjí a co tě víc láká.

134 slov
1.3 minut čtení
7. 10. 2024
Šárka Mašková
Šárka Mašková