Charts.cz/Fórum/Jaké akcie byste doporučili pro absolutní začátečníky?

Jaké akcie byste doporučili pro absolutní začátečníky?

Když se člověk rozhodne vstoupit do světa investic, často se cítí jako by stál na okraji hlubokého moře plného komplikovaných finančních nástrojů a odborných termínů, které nikdo normální nemůže pochopit. Takže, co s tím? Jak začít investovat do akcií, když jste úplně nováček a vše kolem vypadá jako jeden velký zmatek? Mám pocit, že akcie jsou jednou z nejpřístupnějších možností, ale jak vybrat ty správné? Mám strach z toho, že když se rozhodnu špatně, tak příjdu o peníze. Existují nějaké akcie, které byste doporučili pro lidi jako jsem já? Možná něco od známých firem nebo sektorů, které mají dobrou pověst? Jaké faktory bych měl brát v úvahu, když se rozhodnu investovat poprvé? Je lepší jít do velkých stabilních společností nebo zkusit něco riskantnějšího s potenciálně vysokým výnosem? A co je to vlastně ta diverzifikace investic? Měl bych mít více různých akcií nebo stačí investovat do jedné společnosti? Jaké platformy na obchodování s akciemi jsou pro začátečníky nejlepší a jak by měly vypadat moje první kroky k tomu, abych mohl říct, že jsem investorem? Díky za každou informaci alebo radu!

179 slov
1.8 minut čtení
30. 3. 2024
Richard Kopecký
Richard Kopecký

Není to tak složitý, jak to vypadá. Pro začátečníky bych doporučil akcie velkých a stabilních firem, třeba něco jako Apple, Microsoft nebo Coca-Cola. Tyhle společnosti mají dobrou historii a jsou méně rizikové. Určitě se vyplatí investovat do známých značek, co máš kolem sebe. Diverzifikace je důležitá - znamená to mít více různých akcií, abys nespoléhal jen na jednu. Pokud ta jedna klesne, ostatní ti to vyrovnají.

Zkus si otevřít účet na nějaké platformě pro začátečníky, třeba Degiro nebo Revolut. Ty jsou celkem uživatelsky přívětivé a nabízí dobré poplatky. Začni s menšími částkami, co si můžeš dovolit ztratit, a postupně se uč a zvětšuj investice.

Je dobrý mít plán a dlouhodobě vydržet. Nesnaž se rychle zbohatnout na spekulacích, to většinou nefunguje. Zjisti si o investování více informací, sleduj trendy a uč se z toho. Pak budeš moct říct, že jsi investor.

138 slov
1.4 minut čtení
5. 10. 2024
Stanislav Matoušek
Stanislav Matoušek

Investování do akcií fakt může vypadat jako bludiště, ale není to tak strašné. Pro začátečníky bych doporučil zaměřit se na stabilní a známé firmy, jako jsou třeba Apple, Microsoft nebo Coca-Cola. Tyhle společnosti mají solidní historii a většinou i dobré finanční výsledky, což snižuje riziko. Důležitý je taky pojem diverzifikace – znamená to, že bys neměl investovat všechny peníze do jedné akcie, ale spíš si rozložit investice mezi více firem. Tím se snižuje riziko ztráty, když jedna firma neuspěje. Na začátek stačí třeba mít 3-5 různých akcií z různých sektorů.

Pokud jde o platformy na obchodování, pro začátečníky jsou fajn aplikace jako Robinhood nebo eToro. Jsou uživatelsky přívětivé a nabízejí jednoduchou registraci. Můžeš začít s malým množstvím peněz a postupně se učit. A nezapomeň, investice jsou dlouhodobá věc – není to o rychlém zisku, ale spíš o budování portfolia v čase. Takže klid a trpělivost! Důležitý je taky sledovat novinky a trendy na trhu, ale nepanikařit hned při každém poklesu. Takže buď otevřený novým informacím a uč se za pochodu.

169 slov
1.7 minut čtení
14. 10. 2024
Petra Pokorná
Petra Pokorná