Jakou strategii mám použít při výběru ETF pro dlouhodobé investice?
Investování do ETF mi přijde jako zajímavá možnost, jak diverzifikovat své portfolio a snadno se dostat na trhy, aniž bych musel nakupovat jednotlivé akcie. Jenže teď váhám, jakou strategii vlastně zvolit při výběru těch správných ETF na dlouhodobé investice. Vždycky jsem slyšel, že je důležité mít jasný plán a zaměřit se na konkrétní sektory nebo regiony, ale co když se trhy změní? Jaká kritéria bych měl brát v úvahu? Měl bych se soustředit spíš na náklady a poplatky spojené s ETF nebo na jejich historické výkony? A co likvidita? Je dobré zkoumat i složení fondu a jaký mají podkladové aktivita, aby to odpovídalo mým investičním cílům? Zajímalo by mě také, zda je lepší vsadit na široce diverzifikované indexy, nebo hledat specializované ETF zaměřené na konkrétní odvětví, jako jsou technologie nebo obnovitelné zdroje energie. A co pravidelná rebalancování portfolia – hraje to roli, pokud mám dlouhodobý výhled? Jak se vlastně liší strategie pro krátkodobé investory od těch dlouhodobých? Byl by někdo schopen mi poskytnout praktické rady nebo své zkušenosti ohledně výběru ETF pro dlouhodobé obchodování?