Charts.cz/Fórum/Má smysl kupovat stříbro místo akcií ve svém portfoliu?

Má smysl kupovat stříbro místo akcií ve svém portfoliu?

Zajímalo by mě, jestli má smysl investovat do stříbra místo akcií. Četl jsem, že stříbro může být skvělou alternativou k akciím, ale nejsem si jistý, jak to vlastně funguje. Jaké jsou výhody a nevýhody investování do stříbra? Můžete mi říct, jaká je jeho hodnota v porovnání s akciemi? Je stříbro bezpečná investice v těžkých časech, nebo je lepší vsadit na růst akciového trhu? Zajímalo by mě také, jestli je stříbro dobrá ochrana proti inflaci. Mám strach, že pokud se rozhodnu pro stříbro, místo abych investoval do akcií, mohu přijít o potenciální zisky. Jak to vidíte vy? Měli byste nějaké tipy na to, jak rozložit riziko mezi stříbro a akcie? Jak je to s likviditou stříbra ve srovnání s akciemi? Co když se rozhodnu pro fyzické stříbro, jaké jsou náklady na skladování a pojištění? A co třeba ETF na stříbro versus přímo nakoupit fyzické stříbro? Jaké máte zkušenosti s těmito možnostmi? Díky za odpovědi!

153 slov
1.5 minut čtení
6. 9. 2023
Petr Daněk
Petr Daněk

Investice do stříbra místo akcií má svoje pro a proti. Stříbro je považováno za bezpečný přístav v těžkých časech, což může být výhoda, pokud se bojíš ekonomického poklesu nebo inflace. Historicky stříbro uchovává hodnotu a může sloužit jako ochrana proti inflaci, protože jeho cena často stoupá, když se peníze znehodnocují.

Na druhou stranu stříbro nenabízí výnosy jako akcie, které mohou růst a dividendy. Akciový trh má větší potenciál pro dlouhodobý růst než stříbro. Likvidita stříbra může být nižší zejména pokud jde o fyzické stříbro – prodávat mince nebo cihly může být složitější než prodat akcie, které můžeš jednoduše prodat na burze.

Pokud se rozhodneš pro fyzické stříbro, nezapomeň na náklady na skladování a pojištění – to může dost prodražit. ETF na stříbro může být pohodlnější volba, protože se vyhneš starostem kolem skladování. Co se týče rozložení rizika, doporučuji investovat do obojího – akcie i stříbro. Můžeš zkusit třeba 70% do akcií a 30% do stříbra, ale záleží na tvém rizikovém profilu a cílech. Nezapomeň, že diverzifikace je klíč k minimalizaci rizika.

169 slov
1.7 minut čtení
12. 7. 2024
Vlastimil Vyskočil
Vlastimil Vyskočil

Investování do stříbra místo akcií má svoje klady a zápory. Stříbro může být skvělá alternativa, hlavně jako ochrana proti inflaci. Když jsou ekonomické těžkosti, hodnota stříbra obvykle roste, což může být výhodné, ale na druhou stranu akcie dokážou generovat vyšší zisky v době růstu trhu.

Pokud jde o likviditu, akcie se snadněji prodávají a kupují než fyzické stříbro. S fyzickým stříbrem máš náklady na skladování a pojištění, což může být problém. ETF na stříbro je jednodušší volba, protože se vyhneš těmto starostem.

Takže rozložení rizika mezi stříbro a akcie může mít smysl. Můžeš třeba investovat část do fyzického stříbra pro tu ochranu a zbytek do akcií pro růst. V konečném důsledku záleží na tvojí toleranci k riziku a investičních cílech.

118 slov
1.2 minut čtení
19. 8. 2023
Petr Šťastný
Petr Šťastný