Charts.cz/Fórum/Jak poznat, jestli je NFT, do kterého chci investovat, legit?

Jak poznat, jestli je NFT, do kterého chci investovat, legit?

Když přemýšlím o investici do NFT, pořád mě trápí otázka, jak vlastně zjistit, že je to legit. Během posledních měsíců jsem narazil na spoustu projektů, které vypadaly slibně, ale nakonec se ukázaly jako podvody nebo prostě jen špatné investice. Jaké jsou tedy klíčové věci, na které bych se měl zaměřit? Je dobré se podívat na historii autora nebo umělce, který NFT vytvořil? Jak moc je důležitá jejich online přítomnost? A co komunita kolem daného NFT? Mám si procházet diskuzní fóra a sociální sítě, abych zjistil názory ostatních investorů? Někde jsem slyšel, že je dobré sledovat transparentnost projektu a jeho roadmapu. Jenže jak poznám, jestli je ta roadmapa reálná a proveditelná? Měli by mít třeba nějaké certifikáty nebo partnerství s jinými známými projekty? A co smart kontrakty? Jak se v tom orientovat a na co si dát pozor? Je snadné podlehnout hype a investovat do něčeho bez pořádného prozkoumání. Takže jak vlastně zjistit, že dané NFT není jen nafouknutá bublina nebo klasický podvod? Určitě se snažím být opatrný, ale mám pocit, že mi unikají nějaké klíčové aspekty. Jak to děláte vy? Co všechno zohledňujete při rozhodování o investici do NFT?

189 slov
1.9 minut čtení
20. 1. 2025
Stanislav Janda
Stanislav Janda

Když chceš investovat do NFT, pár věcí bys měl mít na paměti. Zjisti si, kdo je autor nebo umělec – pokud má dobrou reputaci a historii, je to plus. Sleduj jejich sociální sítě, jak často komunikují a jakou mají fanouškovskou základnu. Komunita kolem projektu je důležitá, tak se podívej na diskuze a názory lidí na fórech nebo Twitteru.

Důležitá je i transparentnost projektu, takže se podívej na roadmapu – měla by být realistická a jasně definovaná. Pokud projekt slibuje nesmyslné věci nebo zázračné zisky, buď opatrný.

Zkontroluj také smart kontrakty, jestli jsou auditované a jaké mají vlastnosti – pokud nevíš, co to znamená, najdi si někoho, kdo tomu rozumí. Partnerství s jinými známými projekty může být fajn, ale nedělej si z toho jediný důvod k investici. Hype může být zavádějící, takže si dej čas na důkladné prozkoumání.

Jasně si ujasni, co od investice očekáváš a nenech se strhnout davem.

149 slov
1.5 minut čtení
22. 9. 2024
Jarmila Jonášová
Jarmila Jonášová

Než začneš investovat do NFT, bylo by dobré si udělat pár domácích úkolů. První věc, na kterou se podívej, je autor nebo umělec. Zjisti, co o něm víš. Jakou má historii? Má nějaké úspěšné projekty za sebou nebo je to někdo nový bez jakékoli reputace? To může hodně napovědět. Dál, online přítomnost je důležitá – sleduj jejich sociální sítě, jak reagují na fanoušky a jestli jsou aktivní v komunitě. Když se podíváš na projekt, zkontroluj roadmapu a zjisti, jestli to vypadá realisticky. Někdy slibují hory doly a pak nic. Dobré je mít i nějaký feedback od komunity – prozkoumej diskuze na fórech, Redditu nebo Twitteru. Tam často zjistíš důležité info od ostatních investorů.

A co transparentnost? Vždycky je fajn vidět, že projekt zveřejňuje informace o svých aktivitách a financích. Partnerství s jinými známými projekty může být také plus. Smart kontrakty jsou trošku složitější téma, ale aspoň základní znalosti ti pomůžou rozpoznat, jestli je vše v pořádku. Dávaj pozor na podezřelé prvky jako fake profily nebo extrémně nízkou cenu NFT – to často značí problém.

Nechci tě strašit, protože investice může být fajn, ale je dobré být opatrný a nehnat se za hype bez důkladného prozkoumání. Zkrátka, udělej si čas na vlastní průzkum a snaž se zůstat informovaný.

205 slov
2.1 minut čtení
9. 12. 2022
Marek Kraus
Marek Kraus