Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do kryptoměn, pokud jsem úplný začátečník?

Jak začít investovat do kryptoměn, pokud jsem úplný začátečník?

Zajímalo by mě, jak vlastně můžu začít s investováním do kryptoměn, když jsem úplně nový a nemám vůbec žádné zkušenosti. Slyšel jsem o různých měnách jako Bitcoin nebo Ethereum, ale vůbec nevím, jak to funguje. Je nějaký konkrétní postup, který bych měl dodržovat? Jak si mám vybrat správnou burzu pro nákup kryptoměn a co vlastně potřebuji k tomu, abych mohl začít investovat? A co je to ten wallet? Musím mít nějaký speciální účet nebo stačí běžný bankovní účet? Je bezpečné investovat do kryptoměn, nebo je tu riziko ztráty peněz? Předtím než se rozhodnu investovat, chtěl bych vědět i o tom, jak velké částky bych měl do toho dávat. Je lepší začít s menšími částkami a postupně navyšovat, nebo mám rovnou investovat víc peněz? A ještě se chci zeptat, jestli existují nějaké tipy pro sledování trhu a vývoje cen. Jak zjistím, kdy je nejlepší čas na nákup nebo prodej? Rád bych se dozvěděl i něco o tom, jak se vyhnout běžným chybám, které dělají začátečníci. Prostě bych uvítal jakékoliv rady a tipy pro nováčky v oblasti kryptoměn.

176 slov
1.8 minut čtení
9. 3. 2023
Alena Tichá
Alena Tichá

Investování do kryptoměn je teď dost populární, ale je to i hodně rizikový biznis. Začít můžeš tak, že si nejdřív uděláš průzkum, co vlastně ty kryptoměny jsou. Klidně si přečti něco o Bitcoinu a Ethereu, to jsou ty nejznámější. Pak si vyber nějakou burzu, třeba Coinbase nebo Binance, to jsou docela uživatelsky přívětivé. Budeš potřebovat účet na burze a obvykle se registrovat s e-mailem a ověřit identitu (někde chce i doklad).

Wallet je místo, kde si uchováváš svoje kryptoměny. Můžeš mít online wallet (na burze) nebo offline (hardwarové peněženky jsou bezpečnější). Bankovní účet ti stačí k nahrání peněz na burzu, ale pro kryptoměny to bude spíš kartou nebo převodem.

Je důležité začít s menšími částkami, než se do toho pořádně dostaneš. Kryptoměny jsou dost volatilní a můžeš rychle přijít o prachy. Sledovat trh můžeš přes různé weby jako CoinMarketCap nebo CoinGecko. Furt je dobrý mít na paměti, že bys měl investovat jen tolik, kolik jsi ochotný ztratit.

A co se týče chyb začátečníků – nedávej se do emocí, neinvestuj na základě FOMO (strach ze zmeškání) a nehledej rychlé zisky. Lepší je mít plán a dodržovat ho. Hodně štěstí!

185 slov
1.9 minut čtení
24. 11. 2023
Šárka Jonášová
Šárka Jonášová

Investování do kryptoměn může být na začátku trochu chaotický, ale když se do toho pustíš, dá se to zvládnout. Prvně si vyber nějakou burzu jako je Binance nebo Coinbase, kde si můžeš založit účet. Budeš potřebovat email a nějaké ověření identity, takže si připrav i doklad. S běžným bankovním účtem bys měl být v pohodě, takže žádný speciální účet není třeba.

Pak přijde na řadu „wallet“ – to je vlastně místo, kde budeš ukládat své kryptoměny. Můžeš mít online peněženku (na burze) nebo off-line (hardwarová peněženka). Doporučuju začít s online verzi, než se do toho víc ponoříš.

Co se týče investic, začni s menší částkou, třeba pár tisíc, a zjisti, jak trh funguje. Tím se vyhneš velkým ztrátám hned na začátku. Můžeš pak postupně zvyšovat investice, když budeš mít větší zkušenosti.

Sledování trhu je důležité – jsou různý weby a aplikace, kde najdeš grafy a ceny. Zkus se podívat na CoinMarketCap nebo TradingView. Čas nákupu a prodeje je těžký určit, ale sleduj trendy a snaž se kupovat v poklesu a prodávat v růstu.

A co se týče chyb nováčků – opatrně s FOMO (fear of missing out) a nenech se unést emocemi! Hodně lidí pak litují špatných rozhodnutí. Takže udělej si domácí úkoly, vzdelávej se a neinvestuj víc než si můžeš dovolit ztratit.

209 slov
2.1 minut čtení
14. 6. 2024
Ondřej Pernica
Ondřej Pernica