Charts.cz/Fórum/Kde najdu firmy s etickými standardy?

Kde najdu firmy s etickými standardy?

Zajímalo by mě, jak se vlastně dozvědět, které firmy dodržují etické standardy. Jsem si vědom toho, že existuje spousta různých certifikací a organizací, které hodnotí společnosti podle jejich etického chování, ale je těžké se v tom vyznat. Například slyšel jsem o fair trade, ale co třeba další? Jaké jsou nejlepší zdroje informací, kde bych mohl najít seznam firem, které se chovají zodpovědně vůči svým zaměstnancům, životnímu prostředí nebo komunitě? Je nějaký web, který by mi mohl pomoci? Taky by mě zajímalo, jestli je možné najít nějaké aplikace nebo platformy, které by mi ukázaly, jak si jednotlivé firmy vedou v oblasti etiky. Rád bych investoval do projektů a společností, které mají dobrý reputaci a dodržují etické principy. Mám pocit, že dneska je to čím dál důležitější téma a investice do takových firem by mohly mít i pozitivní vliv na naši budoucnost. Takže pokud máte nějaké tipy nebo zkušenosti s hledáním takových informací, budu moc rád za jakoukoliv radu!

157 slov
1.6 minut čtení
24. 3. 2020
Patrik Jahoda
Patrik Jahoda

Když chceš najít firmy s etickými standardy, tak je dobrý začít třeba na webu jako je Ethical Consumer, kde hodnotí firmy podle různých kritérií – od pracovních podmínek po ekologické dopady. Existují taky certifikace jako Fair Trade, B Corp nebo ISO 14001, které označují firmy dodržující určité etické normy. Další užitečný zdroj může být Good On You, což je appka zaměřená na módní značky a jejich etické chování, takže pokud tě zajímají oblečení a tak, určitě to zkus. Jo a sleduj i různé reporty a žebříčky jako Corporate Knights, co hodnotí udržitelnost firem. Hlavně si dávej pozor na tzv. greenwashing – to jsou firmy, co se tváří ekologicky, ale ve skutečnosti to tak není. Takže víc faktů a méně marketingových triků. Doufám, že to pomůže!

125 slov
1.3 minut čtení
24. 11. 2024
Romana Bártová
Romana Bártová

Jasně, hledání firem s etickými standardy může být oříšek. Kromě fair trade existuje spousta dalších certifikací jako B Corp, které hodnotí firmy podle jejich sociálního a ekologického dopadu. Pak jsou tu i organizace jako Ethical Trading Initiative nebo Rainforest Alliance, co dohlížejí na dodržování etických standardů v dodavatelských řetězcích.

Na internetu můžeš zkusit třeba weby jako Good On You, kde hodnotí módní značky podle jejich etického chování, nebo Ethical Consumer, co má seznam firem podle různých kritérií.

A co se týče aplikací, tak existují i mobilní platformy jako Buycott, kde zjistíš, jak si firmy vedou v oblasti etiky a sustainability. Všechny tyhle zdroje ti můžou pomoct najít společnosti, které se chovají zodpovědně k lidem a planetě. Rozhodně to stojí za to sledovat!

122 slov
1.2 minut čtení
21. 4. 2024
Michal Černý
Michal Černý