Charts.cz/Fórum/Co znamená technická analýza v investování?

Co znamená technická analýza v investování?

V poslední době se hodně mluví o různých přístupech k investování a já jsem slyšel o technické analýze, ale moc tomu nerozumím. Mohli byste mi prosím vysvětlit, co to vlastně je? Myslím, že jsem slyšel, že to má něco společného s grafy a cenovými trendy, ale nevím, jak to funguje v praxi. Jaké nástroje se používají v technické analýze a jak se dá využít k rozhodování o investicích? Zajímalo by mě, jestli je to spolehlivá metoda, nebo jestli je lepší se spolehnout na fundamentální analýzu. V čem se tyto přístupy liší a co by měl začátečník vědět, než se do toho pustí? Rád bych věděl také, jaké jsou nejčastější chyby, které lidé dělají při používání technické analýzy. Děkuji za jakékoli tipy nebo rady!

123 slov
1.2 minut čtení
7. 7. 2023
Milada Vejvodová
Milada Vejvodová

Takže technická analýza je vlastně způsob, jak se podívat na trhy a investice přes grafy a historická data. Hlavní myšlenka je, že ceny se pohybují podle trendů a že historie se může opakovat. Místo toho, abys koukal na to, jak firma vydělává peníze (což dělá fundamentální analýza), technická analýza se soustředí na vzorce v cenách akcií.

Používají se různý nástroje jako klouzavé průměry, RSI, MACD a další indikátory, které ti pomůžou určit, kdy koupit nebo prodat. V praxi to může vypadat tak, že se podíváš na graf a snažíš se najít momenty, kdy cena akcie klesá nebo stoupá a podle toho děláš rozhodnutí.

Spolehlivost technické analýzy závisí na tom, jak dobře ji umíš používat. Můžeš na ní najít příležitosti, ale taky můžeš narazit na falešné signály. Lidi často dělají chyby třeba v tom, že ignorují širší kontext trhu nebo se nechají unést emocemi. Takže jo, je dobrý mít nějaké znalosti i o fundamentální analýze. Tyhle přístupy se dost doplňujou. Začátečník by měl znát základní termíny a hlavně neinvestovat všechno jen na základě jednoho signálu z grafu.

175 slov
1.8 minut čtení
8. 1. 2023
Dominik Kolář
Dominik Kolář

Technická analýza je vlastně způsob, jak se pokusit odhadnout, kam se cena akcií nebo jiných aktiv pohne, a to hlavně na základě historických cenových dat a objemu obchodů. V praxi to znamená, že sleduješ grafy a hledáš trendy, vzory nebo signály, které by ti mohly ukázat, jestli je čas koupit nebo prodat. Používají se různé nástroje jako klouzavé průměry, RSI, MACD a další indikátory.

Je to dost populární přístup mezi tradery, ale není to stoprocentní. Mnoho lidí dělá chyby, jako že slepě důvěřují signálům bez toho, aby zohlednili aktuální situaci na trhu nebo fundamentální faktory. Naopak fundamentální analýza se zaměřuje na výkonnost firmy, její zisky a celkovou ekonomickou situaci.

Jako začátečník bys měl vědět, že technická analýza je hodně o psychologii trhu a že neexistuje univerzální metoda. Je dobré si i přečíst něco o psychologii investování, protože hodně lidí pak podlehne emocím. A vždycky je dobrý mít plán a dodržovat ho! Takže jestli se chceš do technické analýzy pustit, buď opatrný a nevkládej do toho všechny peníze najednou.

167 slov
1.7 minut čtení
28. 4. 2024
Radka Beranová
Radka Beranová