Charts.cz/Fórum/Je lepší prodat akcie teď nebo počkat na vyšší cenu?

Je lepší prodat akcie teď nebo počkat na vyšší cenu?

Zdravím všechny, mám takový dilema ohledně investic do akcií a potřeboval bych se s vámi podělit o svůj problém. Mám nějaké akcie, které jsem koupil asi před rokem a v poslední době se jejich cena dost zvedla. Přemýšlím, jestli je lepší je teď prodat a mít nějaké peníze nazpět, nebo jestli bych měl počkat, až se cena ještě více zvýší. Na jedné straně mám strach, že ceny akcií mohou klesnout a já pak prodám za méně než bych mohl nyní. Na druhé straně je tu šance, že cena ještě poroste a já by mohl vydělat víc. Jak to vidíte vy? Měli jste někdo podobnou zkušenost? Co byste udělali na mém místě? Je lepší být opatrný a prodat teď, nebo riskovat a čekat na případný růst? Jakým způsobem se rozhodujete vy při prodeji akcií, když vidíte, že jejich cena kolísá? Díky moc za vaše názory!

144 slov
1.4 minut čtení
1. 11. 2024
Jakub Procházka
Jakub Procházka

Vím, jak se cítíš. Tohle dilema řeší asi každý, kdo investuje. Osobně bych se asi spíš přiklonil k tomu prodat teď, pokud máš zisk, protože trhy jsou dost nevyzpytatelné a nikdy nevíš, kdy to spadne. Můžeš si tak zajistit nějaké zisky a mít peníze na další investice nebo prostě na něco jiného. Na druhou stranu, pokud si myslíš, že akcie ještě porostou a máš čas čekat, tak proč ne? Ale pamatuj, že mohli bys přijít o příležitost, pokud cena klesne. Zkus si udělat nějaký plán – třeba kdybys prodal část akcií a část nechal na později? Tak to dělá hodně lidí. Buď opatrný a hodně štěstí!

106 slov
1.1 minut čtení
3. 2. 2025
Kateřina Palečková
Kateřina Palečková

Záleží na tom, jak moc se ti chce riskovat. Pokud máš akcie, které teď vydělávají a cítíš, že už si dosáhl nějakého zisku, třeba by bylo lepší je prodat. Nezapomínej, že trhy jsou dost nepředvídatelné a může to jít dolů rychleji, než si myslíš. Na druhou stranu, jestli máš důvěru ve firmu a vidíš potenciál pro další růst, mohlo by smysl počkat. Důležité je mít plán - třeba si stanov cenu, za kterou prodáš, nebo zvaž strategii jako část prodat teď a část později. Každopádně nenech se unést emocemi a sleduj trh před rozhodnutím.

94 slov
0.9 minut čtení
30. 1. 2025
Věra Buchtová
Věra Buchtová